Το καθολικό Πάσχα στην Ιταλία

Σχολές Καπάτου Το καθολικό Πάσχα στην Ιταλία

Το καθολικό Πάσχα στην Ιταλία είναι μια μεγάλη γιορτή της καθολικής εκκλησίας που αξίζει τον κόπο να ζήσει ο κάθε τουρίστας επισκέπτης.

Το Πάσχα γιορτάζεται από την βόρεια Ιταλία μέχρι το νότιο σκέλος της ιταλικής χερσονήσου, σε πόλεις και χωριά.

Οι Ιταλοί πραγματοποιούν λαϊκές γιορτές , λιτανείες , ιεροτελεστίες. Γενικότερα τηρούν τις θρησκευτικές παραδόσεις και τα έθιμά τους σε όποια περιοχή και αν βρίσκονται.

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι κατανυκτική για όλους τους καθολικούς. Στις λειτουργίες παρευρίσκεται και προσεύχεται πλήθος κόσμου μαζί με τους ιερείς.

Με αυτόν τον τρόπο βιώνουν οι πιστοί το καθολικό Πάσχα στην Ιταλία και το μεγαλείο της Μεγάλης Εβδομάδας. Αναφερόμαστε σε κάποιες χαρακτηριστικές ιεροτελεστίες των ημερών.

Το μυστικό δείπνο (L’ Ultima Cena), το πλύσιμο των ποδιών (la lavanda dei piedi), την προδοσία του Ιούδα (il tradimento di Giuda)

Το Γολγοθά (il Calvario), την Αποκαθήλωση (la Deposizione), τον ενταφιασμό (la Sepoltura), την Ανάσταση (la Resurrezione).

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης είναι αφιερωμένο στον Επιτάφιο (I Sepolcri).

Τη Μεγάλη Πέμπτη όλοι οι βωμοί των εκκλησιών είναι στολισμένοι με πολλά λουλούδια, φυτά και κεριά.

Αξίζει να αναφέρουμε μία λαϊκή θρησκευτική παράδοση που γίνεται την Κυριακή του Πάσχα στην ιταλική πόλη Φλωρεντία.

Αυτή η τελετή έχει τις ρίζες της στην πρώτη Σταυροφορία.

Είναι ένα επιβλητικό θέαμα που διεξάγεται στην κεντρική πλατεία. Δηλαδή, ανάμεσα στον καθεδρικό ναό (il Duomo), που είναι η εκκλησία Santa Maria dei Fiori, και το Βαπτιστήριον (il Battistero).

Συμμετέχουν κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες μαζί με τους κατοίκους της ιταλικής πόλης.

Η τελετή περιλαμβάνει μια μεγάλη πομπή (Il Corteo Storico), το πέταγμα του περιστεριού (il volo della colombina), την έκρηξη του άρματος (lo scoppio del carro – il brindellone).

Είναι ένας αυτοσχέδιος πύργος από πυροτεχνήματα τοποθετημένος πάνω σε ένα άρμα.

Όταν αρχίζει η λειτουργία το πρωί της Κυριακής του Πάσχα (la Santa Messa), ο Αρχιεπίσκοπος ανάβει μία φωτοβολίδα που έχει σχήμα περιστεριού.

Αυτή η φωτοβολίδα διαμέσου ενός νήματος πρέπει και να πυροδοτήσει το άρμα που βρίσκεται έξω από την εκκλησία και να δώσει την έναρξη των βεγγαλικών.

Το περιστέρι (la colombina) είναι και το σύμβολο του Αγίου Πνεύματος.

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκεται η ιταλική γλώσσα και κουλτούρα.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.