Το καρπούζι στην ιταλική γλώσσα

Σχολές Καπάτου Το καρπούζι στην ιταλική γλώσσα

Το καρπούζι στην ιταλική γλώσσα έχει πολλές ονομασίες

Η ονομασία για το καρπούζι στην ιταλική γλώσσα, διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Οι κάτοικοι της βόρειας περιοχής της ιταλικής χερσονήσου το αποκαλούν Anguria. Η ονομασία αυτή,  προέρχεται από την ελληνική λέξη «Angurion», που στα ιταλικά είναι «cetriolo», δηλαδή το αγγούρι.

Γενικά, το καρπούζι στην ιταλική γλώσσα είναι το «cocomero». Όμως, κάθε επαρχία της Ιταλίας έχει και τη δική της ονομασία. Στη Νότια Ιταλία, όπως π.χ. στη Νάπολη το αποκαλούν «melone d’ acqua». Δηλαδή, το πεπόνι του νερού, όπως λέγεται και στα αγγλικά «watermelon». Στην Τοσκάνη το ονομάζουν, επίσης και «popone».

Σε όλη την περιοχή του Salento της Νοτίου Ιταλίας, η ονομασία είναι «sanguiniscu». Στην Καλαβρία, χωρίς να υπάρχει ορισμός ως προς την ετοιμολογία της λέξης, το καρπούζι το ονομάζουν «zipangolo» ή «pizzitangulu». Στην Emilia Romagna το αποκαλούν «angüria» και «inguria». Στη Lombardia «ingöria».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στη Σικελία φτιάχνουν μία γρανίτα από καρπούζι και την ονομάζουν «gelu di muluni». Το cocomero, το καρπούζι στην ιταλική γλώσσα, προέρχεται από το λατινικό «cucumis», δηλαδή αγγούρι. Στη Σαρδηνία το ονομάζουν «sindria», που είναι ένας όρος καταλανικός, με προέλευση όμως αραβική. Ο όρος «pateca», κοινή ονομασία στην περιοχή Liguria, προέρχεται από τη γαλλική λέξη «pasteque». «Pateca» ονομάζεται το καρπούζι και στην πορτογαλική γλώσσα.

Το καρπούζι στην ιταλική γλώσσα, οι ποικιλίες και η παροιμία σχετικά με αυτό

Οι ποικιλίες του καρπουζιού ανά τον κόσμο ανέρχονται στις 1200, περίπου. Στην Ιταλία ονομαστές ποικιλίες είναι η ποικιλία «pistoia, faenza, romagnola», καθώς κι η ονομασία «gigante di fontarronco».

Τελειώνοντας, αναφέρουμε μία παροιμία σχετικά με το καρπούζι, από την περιοχή της Καλαβρίας: «Ὲ tundu e non è mundu è russu e non è focu, è acqua e non è funtàna. Chi j’ è? U zzipangulu». Και στα ιταλικά «Ὲ tondo e non è il mondo, è rosso e non è il fuoco, è acqua e non è fontana. Che cos’è? L’ anguria». Στα ελληνικά: «είναι στρογγυλό και δεν είναι ο κόσμος, είναι κόκκινο και δεν είναι η φωτιά, είναι νερό και δεν είναι σιντριβάνι (βρύση). Τι είναι; Το καρπούζι.»

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020, προσφέρονται στις Σχολές μας παιδικά τμήματα για την ιταλική, την κινεζική, την ισπανική και τη γερμανική γλώσσα. Με λίγες ώρες παρακολούθηση  την εβδομάδα, έμπειρους καθηγητές, ευχάριστο κλίμα και επιλεγμένες μεθόδους διδασκαλίας, τα παιδιά θα ξεκινήσουν με τις καλύτερες βάσεις, για να αποκτήσουν ένα πολύτιμο εφόδιο για το μέλλον τους.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=e4K7q_sBiZc

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.