Το «κτυπητό» παγωτό

Σχολές Καπάτου Το «κτυπητό» παγωτό

Το «κτυπητό» παγωτό του Maraş το βρίσκουμε στην Τουρκία. Η επιγραφή «Διάσημο Παγωτό του Maraş» (Meşhur Maraş Dondurması) απαντάται συχνά σε εισόδους ζαχαροπλαστείων ή συναφών χώρων. Και βέβαια προδιαθέτει για μια γευστική απόλαυση.

Η πόλη Maraş (ή Kahramanmaraş, από το 1973) βρίσκεται στην Νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Νοτιοανατολική Τουρκία και η Βόρεια Συρία συνιστούσαν έναν ενιαίο πολιτισμικό χώρο. Η πηγή έμπνευσης του διάσημου παγωτού του Maraş ήταν μάλλον το συριακό επιδόρπιο «booza», πριν τρεις αιώνες.

Τα υλικά και η διαδικασία παρασκευής του διάσημου παγωτού του Maraş είναι σχετικά απλά. Γάλα, κατά προτίμηση κατσικίσιο, κρέμα γάλακτος, σαλέπι και μαστίχα. Σύμφωνα με την αυθεντική συνταγή πρέπει να χτυπηθούν για αρκετές ώρες. Με τη βοήθεια μιας μακριάς ξύλινης κουτάλας όχι μόνο για να ενωθούν μεταξύ τους, αλλά για να αποκτήσει το παγωτό την ιδιαίτερη συνοχή που πρέπει να έχει. Έτσι ώστε το «κτυπητό» παγωτό να μη λιώνει εύκολα, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει πάγος.

Τα ηλεκτρικά ψυγεία και τα μίξερ που εμφανίστηκαν στον 20ο αιώνα διευκόλυναν αρκετά το κοπιαστικό κτύπημα με το χέρι και η ξύλινη κουτάλα έχει αντικατασταθεί με μια μεταλλική σπάτουλα. Η τεχνολογική εξέλιξη όμως επέφερε και τη μαζικοποίηση του διάσημου αυτού παγωτού και, ως ένα σημείο, έχει χαθεί η αρχική αυθεντικότητα.

Σήμερα, το «κτυπητό» παγωτό (dövme dondurması) πωλείται σχεδόν παντού στην Τουρκία. Ο πωλητής είναι ντυμένος με την παραδοσιακή στολή του Maraş. Συγκεκριμένα, χτυπά με τη μακριά, μεταλλική σπάτουλα το παγωτό και κατά διαστήματα, με τη βοήθεια της σπάτουλας, το βγάζει από την παγωτοθήκη προς τα έξω για να το επιδείξει στους επίδοξους καλοφαγάδες.

Το παγωτό, λόγω του σαλεπιού που περιέχει, βγαίνει ως μια ενιαία μάζα προς τα έξω. Δεν κόβεται, παρά μόνο με μαχαίρι ή κουταλάκι. Μόλις γίνει η παραγγελία, ο πωλητής, αφού κάνει μερικές επιδείξεις με τη μακριά σπάτουλα, τοποθετεί το παγωτό στο χωνάκι και το πασπαλίζει με φιστίκι Αιγίνης. Afiyet olsun.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), στη Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), στο Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), στο Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=AKR5OoB7Asg

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.