Το μεσογειακό κλίμα της Πορτογαλίας

Σχολές Καπάτου Το μεσογειακό κλίμα της Πορτογαλίας

Το μεσογειακό κλίμα της Πορτογαλίας είναι η αιτία που χωρίζεται η χώρα στη μέση. Αυτό το νοητό όριο βρίσκεται κάπου βορειότερα της πρωτεύουσας Λισσαβόνας. Η Πορτογαλία βρέχεται εξολοκλήρου από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Κάπου εκατό χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το νοτιότερό της σημείο είναι το πλησιέστερο σημείο της Μεσογείου, δηλαδή τα Στενά του Γιβραλτάρ. Παρόλα αυτά, η Νότια Πορτογαλία έχει μεσογειακό κλίμα. Οι δε περιοχές βορείως αυτής της νοητής γραμμής, κλίμα ωκεάνιο.

Συγκεκριμένα, το μεσογειακό κλίμα της Πορτογαλίας παρουσιάζει διαφορές που αντανακλώνται στο τοπίο, στις καλλιέργειες αλλά και στις νοοτροπίες των κατοίκων. Στο νότο, κυριαρχούν καλλιέργειες ανθεκτικές στο μακρύ και ξηρό καλοκαίρι, όπως και στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες. Όμως, στη Βόρεια Πορτογαλία το κλίμα είναι ηπιότερο και τα ποτάμια μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες νερού από τα βουνά της Ιβηρικής χερσονήσου. Συγκεκριμένα, το τοπίο εδώ είναι πιο πράσινο και θυμίζει χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Η Λισσαβόνα και το Πόρτο ανήκουν η καθεμιά σ’ αυτές τις δυο διαφορετικές περιοχές της Πορτογαλίας. Και μεταξύ σοβαρού κι αστείου, δίνουν και παίρνουν τα ανέκδοτα και οι στερεότυπες εκφράσεις για τις διαφορές μεταξύ τους. Δεν φτάνουν όμως στα άκρα, μιας και οι Πορτογάλοι χαρακτηρίζονται από μια πραότητα στον λόγο τους που μερικές φορές αγγίζει τα όρια της μελαγχολίας.

Παρ’ όλο που η Λισσαβόνα (Lisboa) βρίσκεται στον Ατλαντικό ωκεανό, εκπέμπει τη μεσογειακή ηρεμία. Αντίθετα, το Πόρτο (Porto) θυμίζει περισσότερο φλαμανδικό ή αγγλικό λιμάνι, με τις συχνές βροχοπτώσεις να στηρίζουν αυτή την εντύπωση. Οι φοίνικες στα πάρκα του Πόρτο μοιάζουν αρκετά εξωτικοί στη βορινή ατμόσφαιρα της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, η Λισσαβόνα μοιάζει να είναι στραμμένη στον απέραντο ωκεανό και να περιμένει κάτι απ’ αυτόν. Και πράγματι, ο πλούτος στην περίπτωση της Λισσαβόνας προήλθε πάντα από μακριά, από τα ξένα. Σε λογοτεχνικό επίπεδο, αυτό έχει αποτυπωθεί σε επικά ποιήματα για τη θάλασσα. Το Πόρτο, αντίθετα, είχε ανέκαθεν μια πιο «πραγματιστική» προσέγγιση με το άμεσο περιβάλλον του και ο πλούτος προήλθε από την εκμετάλλευσή του και τις εξαγωγές.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας γίνονται στα κεντρικά των σχολών Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και στα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Περιστέρι, Μαρούσι.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.