Το μόριο «si passivante»

Σχολές Καπάτου Το μόριο «si passivante»

Το μόριο «si passivante» της ιταλικής γραμματικής

Το μόριο «si passivante» είναι ένα σημαντικό γραμματικό φαινόμενο της ιταλικής γλώσσας. Σχετικά αναφέρουμε ότι για τον σχηματισμό της παθητικής φωνής (forma passiva) χρησιμοποιείται ακολουθούμενο από το γ’ ενικό ή γ’ πληθυντικό πρόσωπο του ρήματος της ενεργητικής φωνής, π.χ.:

Si sente un rumore strano.                                   (ακούγεται ένας παράξενος θόρυβος)

Si sentono dei rumori strani.                               (ακούγονται κάποιοι παράξενοι θόρυβοι)

Στην περίπτωση αυτή ο passato prossimo και οι άλλοι σύνθετοι χρόνοι σχηματίζονται με το μόριο «si passivante» και πάντα το βοηθητικό ρήμα essere με τη μετοχή. Η δε μετοχή συμφωνεί με το υποκείμενο, π.χ.:

Si sono sentiti dei rumori strani.                         (ακούστηκαν κάποιοι παράξενοι θόρυβοι)

Το μόριο «si passivante» κι άλλες χρήσεις του

Να υπογραμμιστεί ότι με το μόριο «si passivante» παραλείπεται το ποιητικό αίτιο (complemento d’agente), αφού το μόριο «si», όπως και στην απρόσωπη έκφραση, δίνει επιπλέον στη φράση και απρόσωπη έννοια. Δε δηλώνεται, δηλαδή, από ποιον γίνεται η συγκεκριμένη ενέργεια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι γι’αυτό το λόγο, γίνεται ευρεία χρήση του μορίου «si passivante» και στις μικρές αγγελίες (piccoli annunci):

Affittasi appartamento.                                                   (ενοικιάζεται διαμέρισμα)

Cercasi commessa.                                                           (ζητείται πωλήτρια)

Si affittano camere.                                                          (ενοικιάζονται δωμάτια)

Για λόγους δε συντομίας συναντάται και ο τύπος:

Affittansi camere.                                                             (ενοικιάζονται δωμάτια )

Για την μεγαλύτερη εμβάθυνση των διαφόρων γραμματικών φαινομένων που αφορούν στην ιταλική γραμματική αξίζει να συμβουλευτείτε την «Grammatica della lingua italiana-in pratica in greco».

Ένα βιβλίο που αποτελεί σημείο αναφοράς κι ένα πολύ πρακτικό εργαλείο για όποιον ασχολείται με την ιταλική γλώσσα κι έχει ανάγκη από μία θεωρητική υποστήριξη.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Incontri nuovi και In pratica, καθώς και τα βοηθητικά Verbi και Preposizioni.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.