Το «νοσταλγικό» τραμ

Σχολές Καπάτου Το «νοσταλγικό» τραμ

Το «νοσταλγικό» τραμ του Beyoğlu (Πέρα)

Το «νοσταλγικό» τραμ του Beyoğlu (Πέρα) μας γυρίζει αρκετά πίσω στο παρελθόν.

Η ανάπτυξη της παλιάς γειτονιάς του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη τον 19ου αιώνα προς την περιοχή του Taksim επέβαλε την κατασκευή νέων, σύγχρονων για τα δεδομένα της εποχής εκείνης, μεταφορικών μέσων.

Πράγματι, προς τα τέλη του 19ου αιώνα αλλά και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού, η Κωνσταντινούπολη διέθετε ένα αρκετά εκτεταμένο δίκτυο τραμ, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ασιατική της πλευρά.

Συγκεκριμένα, ξεχώριζε η σχετικά μικρή γραμμή τραμ που διέσχιζε όλη τη μεγάλη Λεωφόρο του Πέρα. Μάλιστα, εκείνη την εποχή άκουγε στο περήφανο όνομα «Grand Rue du Pera», τη σημερινή İstiklal Caddesi (Λεωφόρο Ανεξαρτησία).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, τα τραμ αποσύρθηκαν από το συγκοινωνιακό χάρτη της Κωνσταντινούπολης. Μαζί τους χάθηκε κι ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Η τάση για πεζοδρόμηση των ιστορικών κέντρων, που ξεκίνησε από την Ευρώπη, δεν άργησε να φτάσει και στην Τουρκία. Πράγματι, η Λεωφόρος İstiklal πεζοδρομήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Εξάλλου, μαζί μ’ αυτό το έργο, επανήλθε και η παλιά γραμμή του τραμ που διέρχεται πλέον από μια από τις πιο πολυπληθείς λεωφόρους στον κόσμο.

Σήμερα, το «νοσταλγικό» τραμ του Beyoğlu (Πέρα), έχει ως αφετηρία την Πλατεία Ταξίμ (Taksim Meydanı). Σχεδόν με βήμα σημειωτόν, διασχίζει ολόκληρη τη Λεωφόρο İstiklal. Αφού κάνει μια στάση μπροστά στο ιστορικό Λύκειο Γαλατάσαραϊ (Galatasaray Lisesi), καταλήγει στο «Τούνελ», κοντά στον Πύργο του Γαλατά. Έτσι, έχει καλύψει μια απόσταση 1.500 μέτρων περίπου.

Στο πρώτο τμήμα της διαδρομής, δεξιά και αριστερά, υπάρχουν αναρίθμητα ιστορικά μαγαζιά και ζαχαροπλαστεία. Όμως, βλέπει κανείς και σύγχρονες μπουτίκ ή καφετέριες. Στο δεύτερο μισό, το «νοσταλγικό» τραμ έχει αφήσει αρκετά πίσω του την πολύβουη Πλατεία Ταξίμ. Θα στρίψει και θα εισέλθει σε μιαν «άλλη» Λεωφόρο İstiklal, λιγότερο τουριστική και πιο «ντόπια». Εκεί βρίσκει κανείς μαγαζιά με ρούχα και παπούτσια για πιο λαϊκά στρώματα, βιβλιοπωλεία, καταστήματα με είδη ζαχαρωτών και ξηρών καρπών, κουρεία κ.λπ.

Μια βόλτα με το «νοσταλγικό» τραμ του Beyoğlu (Πέρα), θεωρείται σήμερα ένα «must» για όλους τους επισκέπτες της Κωνσταντινούπολης. Σπεύσατε για να βρείτε μια από τις περιορισμένες θέσεις και να απολαύσετε τη διαδρομή!

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=UCtezI2BhQc

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.