Το Πάρκο Γκιουλχανέ

Σχολές Καπάτου Το Πάρκο Γκιουλχανέ

Το Πάρκο Γκιουλχανέ της Τουρκίας

Το Πάρκο Γκιουλχανέ είναι το θέμα του σημερινού μας άρθρου. Όταν κάποιος γνώστης του τουρκικής γλώσσας ακούει για πρώτη φορά της λέξη Γκιουλχανέ (Gülhane), το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι ότι σημαίνει «Σπίτι των Ρόδων». Επειδή, το πρώτο συνθετικό, gül, σημαίνει τριαντάφυλλο.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μετεξέλιξη της περσικής λέξης για το λουλούδι. Επομένως, Γκιουλχανέ σημαίνει «Σπίτι των Λουλουδιών», αν και, συχνά, σε πολλούς ταξιδιωτικούς οδηγούς ή ακόμα και σε επιστημονικά βιβλία, αποδίδεται ως «Σπίτι των Ρόδων».

Το Πάρκο Γκιουλχανέ κι η τοποθεσία του

Το Πάρκο Γκιουλχανέ ήταν ο κήπος του ιστορικού παλατιού Τοπκαπί της Οθωμανικής δυναστείας. Γι’ αυτό και για αιώνες είχαν πρόσβαση σ’ αυτό μόνο μέλη της σουλτανικής οικογένειας ή εκλεκτοί τους προσκεκλημένοι. Τα φρουρούμενα τείχη που το περιέβαλαν, επέτρεπαν την ιδιωτικότητα εντός του πάρκου και απέτρεπαν τους όποιους απρόσκλητους επισκέπτες.

Εντός του πάρκου, σ’ ένα σημείο που έχει εκπληκτική θέα προς τον Βόσπορο, βρίσκεται και η περίφημη «Στήλη των Γότθων» (Gotlar Sütunu). Έχει ύψος 18,5 μέτρα και στην κορυφή της φέρει ένα κιονόκρανο κορινθιακού ρυθμού. Ονομάστηκε έτσι από μια επιγραφή που βρίσκεται στη βάση της, αν και δεν είναι σαφής η αφορμή της κατασκευής της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για δείγμα από την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο. Συγκεκριμένα, από τον 2ο ή 3ο αιώνα μ.Χ. και έκτοτε βρίσκεται στο ίδιο σημείο.

Από το 1912, το Πάρκο Γκιουλχανέ έγινε δημόσιος χώρος, υπό την εποπτεία του Δήμου Κωνσταντινούπολης, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. Έκτοτε, έχουν γίνει μερικές μετατροπές στο εσωτερικό του, όπως η δημιουργία ενός καφενείου ή μιας παιδικής χαράς.

Επιπρόσθετα, το 2008, οι πρώην βασιλικοί στάβλοι, που βρίσκονταν στο δυτικό άκρο του πάρκου, μετατράπηκαν σ’ ένα αξιόλογο μουσείο. Αφορά στην Ιστορία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στον Ισλαμικό Κόσμο (İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi).

Το Πάρκο Γκιουλχανέ είναι κι ένας ιστορικός χώρος. Το 1839, ο τότε Βεζίρης, Mustafa Reşit Paşa ανήγγειλε από εδώ το περίφημο «Διάταγμα της Γκιουλχανέ» (Tanzimat Fermanı ή Gülhane Hatt-ı Şerif-î). Σύμφωνα μ’ αυτό, θα ξεκινούσε μια σειρά γραφειοκρατικών μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του διοικητικού συστήματος. Παράλληλα, ο σουλτάνος, με αυτό το διάταγμα, υποσχέθηκε ισονομία και ισοπολιτεία σε όλους του Οθωμανούς υπηκόους, ανεξαρτήτως γλώσσας ή θρησκείας. Ήταν η αρχή μιας αργόσυρτης διαδικασίας και ένα σημαντικό σημείο καμπής στην ιστορία του οθωμανικού κράτους.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=Zen7lA3ZZXI

https://www.youtube.com/watch?v=RYmUzxdQe0U

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.