Το Πάσχα στη Ρωσία

Σχολές Καπάτου Το Πάσχα στη Ρωσία

Το Πάσχα στη Ρωσία

Το Πάσχα στη Ρωσία, τη Σύρο και τη Σουηδία είναι διαφορετικό από αυτό της Ισπανίας και της Ιταλίας. Σε προηγούμενο άρθρο μας, αναφέραμε τα έθιμα του Πάσχα στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Η Ρωσία έχει τα δικά της έθιμα το Πάσχα. Η Κυριακή των Βαΐων ονομάζεται «Κυριακή της ιτιάς». Στην κρύα Ρωσία, οι ιτιές ανθίζουν εκείνη την εποχή. Βασικά, οι Ρώσοι κρατούν κλαδιά ιτιάς και πηγαίνουν στην εκκλησία. Στη συνέχεια, στολίζουν με αυτά το εικόνισμα στο σπίτι τους.

Το Πάσχα στη Ρωσία, και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη, βάφουν τα αυγά κόκκινα. Επίσης, ψήνουν τσουρέκια που ονομάζονται «κουλίτς» (кулич), καθώς και το γλυκό του Πάσχα. Συγκεκριμένα, ετοιμάζεται σε μια ειδική ξύλινη φόρμα με ανθότυρο και σταφίδες.

Τα έθιμα του Πάσχα στη Ρωσία, περιλαμβάνουν το τελετουργικό της «ταφής» της Σινδόνης, τη Μεγάλη Παρασκευή. Η Σινδόνη φέρει την απεικόνιση του Χριστού. Βασικά, τοποθετείται στο κέντρο του ναού και μετά την Ακολουθία, μεταφέρεται στο Ιερό Βήμα. Έτσι, συμβολίζεται η «ταφή».

Το Πάσχα στη Ρωσία, το Μεγάλο Σάββατο, οι Ρώσοι πιστοί πηγαίνουν τα αυγά και τα γλυκά στην εκκλησία για να πάρουν την ευλογία του ιερέα. Μάλιστα, κρατούν ένα από τα αυγά μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Την Κυριακή του Πάσχα, επισκέπτονται τα νεκροταφεία για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών τους συγγενών.

Τέλος, ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα έθιμα του Πάσχα, οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα συνεχώς, όπως γινόταν την εποχή των Τσάρων.

Το Πάσχα στη Σύρο

Αξίζει να αναφερθούμε στη Σύρο, όπου τα έθιμα του Πάσχα αποτελούν ένα μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο. Πράγματι, οι χριστιανοί, ορθόδοξοι και καθολικοί γιορτάζουν μαζί το Πάσχα.

Την Μεγάλη Παρασκευή, οι καθολικοί στολίζουν τον επιτάφιο. Ο επιτάφιος των καθολικών δεν ακολουθείται από εξαπτέρυγα. Πράγματι, οι πιστοί κρατούν κοντάρια, όπου έχουν κρεμάσει χιτώνες, σφουγγάρια και τα τριάντα αργύρια. Όλα συμβολίζουν τα Θεία Πάθη. Οι επιτάφιοι των ορθόδοξων και των καθολικών συγκεντρώνονται στην πλατεία. Εκεί ψάλλονται τροπάρια, μέσα σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη κατάνυξη.

Τα έθιμα του Πάσχα στη Σύρο έχουν σαν αποτέλεσμα τη συνύπαρξη των ορθόδοξων και καθολικών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δύσκολα συναντά κανείς αυτή τη μαγευτική και συγκινητική εμπειρία.

Το Πάσχα στη Σουηδία

Όσον αφορά στη Σουηδία, το πιο χαρακτηριστικό από τα έθιμα του Πάσχα λαμβάνει χώρα τη Μεγάλη Πέμπτη. Συγκεκριμένα, τα μικρά κορίτσια βάφουν το πρόσωπό τους και ντύνονται μάγισσες. Έτσι, κρατώντας από μια σκούπα, πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και ζητούν γλυκά.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ρωσικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ρωσικών, καθώς και παιδικά τμήματα ρωσικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.