Το «Πέτρινο Καράβι» της Λισσαβόνας

Σχολές Καπάτου Το «Πέτρινο Καράβι» της Λισσαβόνας

Το «Πέτρινο Καράβι» της Λισσαβόνας είναι ένα ιστορικό μνημείο της πόλης. Το επίσημο όνομα αυτού του μνημείου είναι «Πύργος της Βηθλεέμ» (Torre de Belém). Όπως προδίδει το όνομά του, βρίσκεται στο προάστιο Belém της Λισσαβόνας, όπου υπάρχουν κι άλλα σημαντικά αξιοθέατα.

Η ανέγερση για το «Πέτρινο Καράβι» της Λισσαβόνας μας οδηγεί πίσω, στις πρώτες δεκαετίες του 16ου αιώνα. Δηλαδή, στην εποχή του βασιλιά της Πορτογαλίας Μανουήλ Α΄ (Manuel I.). Τότε δηλαδή που, η Πορτογαλία ήταν κυρίαρχη δύναμη στον Ατλαντικό Ωκεανό. Η ανέγερση έγινε καθαρά για πρακτικούς λόγους. Ήταν ένας πύργος, ορατός από τη θάλασσα, σχεδόν στο σημείο που τέμνεται ο Ατλαντικός με τον ποταμό Τάγο (Rio Tejo). Με άλλα λόγια, κτίστηκε για την προστασία του λιμανιού της Λισσαβόνας.

Εκείνη την εποχή, στο σημείο αυτό, βρισκόταν μια νησίδα και ο πύργος μετέφερε την εντύπωση ενός πέτρινου καραβιού που πλέει στη θάλασσα. Σήμερα, οι προσχώσεις του ποταμού Τάγου, στην πάροδο των αιώνων, τον ενώνουν με τη στεριά, ιδίως τις ώρες της άμπωτης. Συμβολικά, στην απέναντι όχθη του ποταμού, είχε αναγερθεί ένας παρόμοιος πύργος ο οποίος καταστράφηκε στο μεγάλο σεισμό του 1755.

Ο «Πύργος της Βηθλεέμ» έχει τη μορφή ενός πέτρινου καραβιού και επινοήθηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα εκείνης της εποχής, τον Francisco de Arruda. Το κάτω τμήμα σχηματίζει ένα εξάγωνο, και περιβάλλεται από μεσαιωνικές πολεμίστρες. Σε καθεμιά από τις έξι γωνίες του υπάρχει και ένας στρογγυλός πυργίσκος, με αραβικά διακοσμητικά στοιχεία. Κάτω από το νοητό κατάστρωμα του καραβιού, διακρίνονται οι θέσεις για τα κανόνια του, όπως συνέβαινε στα καράβια εκείνης της εποχής. Το άνω μέρος του «Πέτρινου Καραβιού» είναι ένας κλασσικός πύργος από το τέλος του Μεσαίωνα. Την τετράγωνη, «αυστηρή» του όψη γλυκαίνουν άλλοι εφτά στρογγυλοί πυργίσκοι, δυο τοποθετημένοι χαμηλά, που βλέπουν προς τη στεριά, και πέντε στην κορυφή του.

Ο «Πύργος της Βηθλεέμ» ή το «Πέτρινο Καράβι» της Λισσαβόνας είναι σήμερα ένα από σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Πολλοί δε, το θεωρούν το κατεξοχήν σήμα κατατεθέν, όχι μόνο της πρωτεύουσας, αλλά ολόκληρης της Πορτογαλίας.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας γίνονται στα κεντρικά των σχολών Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και στα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Περιστέρι, Μαρούσι.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.