Το παιχνίδι της Capoeira

Σχολές Καπάτου Το παιχνίδι της Capoeira

Το παιχνίδι της Capoeira στην Πορτογαλία

Όλοι έχετε δει στον δρόμο ή σε κάποια επίδειξη το παιχνίδι της Capoeira. Συγκεκριμένα, έναν κύκλο ανθρώπων που τραγουδούν σε μια ιδιαίτερη γλώσσα, στα πορτογαλικά. Μέσα σε έναν κύκλο δύο άνθρωποι φαίνεται σαν να παλεύουν και να χορεύουν μαζί. Ταυτόχρονα εκτελούν και ακροβατικές κινήσεις. Το παιχνίδι  της Capoeira πλαισιώνεται από μια ορχήστρα κρουστών οργάνων που δίνει τον ρυθμό και υπαγορεύει τα τραγούδια στον κύκλο. Αυτός ο κύκλος, λοιπόν, ονομάζεται «roda de capoeira».

Η Capoeira είναι μια ολιστική τέχνη που περιλαμβάνει στοιχεία χορού και πολεμικής τέχνης, υπό την καθοδήγηση μουσικού ρυθμού. Το παιχνίδι της Capoeira έχει σαν στόχο την επικράτηση, όπως κάθε παιχνίδι που ξέρουμε.
Οι δύο παίκτες επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω κινήσεων, επιθετικών και αμυντικών. Οι κινήσεις αυτές είναι γνωστές και στους δύο, δηλαδή υπάρχει ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας. Ο σκοπός είναι να φέρουμε τον συμπαίκτη μας σε τέτοια θέση που να μην μπορεί να απαντήσει σε αυτό που του θέτουμε.

Το παιχνίδι της Capoeira κι η μουσική

Η μουσική αποτελεί στοιχείο που προσδίδει τελετουργικό χαρακτήρα στο παιχνίδι της Capoeira. Βασικά, ευνοεί την εξέλιξη της μάχης σε παιχνίδι, δηλαδή σε ένα χαμόγελο! Υπάρχει μια ορχήστρα, καθώς και οι θεατές που αποτελούν τα ζωντανά όρια του κύκλου της μάχης και φέρνουν την δική τους ενέργεια στο σκηνικό. Νίκη ή ήττα αποκτούν δευτερεύουσα σημασία σε σχέση με το ίδιο το παιχνίδι. Οι ίδιοι οι παίκτες, επίσης, πολλές φορές, βιώνουν το παιχνίδι διαφορετικά.

Το παιχνίδι της Capoeira μπορεί να γίνει πιο σοβαρό και να μοιάζει περισσότερο με μάχη. Μπορεί εξίσου εύκολα να γίνει πιο αστείο και να φαίνεται σαν θεατρική χορογραφία. Εξαρτάται από τα άτομα και τη στιγμή της μεταξύ τους επικοινωνίας. Στο παιχνίδι αυτό οτιδήποτε μπορεί να συμβεί ξαφνικά και απροειδοποίητα. Γι’ αυτό κι ο capoeirista μαθαίνει να διαβάζει τις προθέσεις του άλλου και να προσαρμόζει τις δικές του προθέσεις ανάλογα.

Στη νοοτροπία του capoeirista δύναμη και προσποίηση (forza e falsidade) αναμειγνύονται με ένα χαμόγελο (sorisso). Ίσως είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς μπορεί κάποιος να συνδυάζει τη δύναμη και την ορμή της πάλης με ένα χαμόγελο. Ουσιαστικά όμως, αυτό είναι το δυνατό σημείο αυτής της τέχνης.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα. Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών

Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15). Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=G16xScfD5WM

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.