Το παλάτι του Ιμπραήμ Πασά

Σχολές Καπάτου Το παλάτι του Ιμπραήμ Πασά

Το παλάτι του Ιμπραήμ Πασά (İbrahim Paşa Sarayı)

Το παλάτι του Ιμπραήμ Πασά δεσπόζει της πλατείας του πρώην βυζαντινού ιπποδρόμου, δηλαδή της πλατείας, που στα τουρκικά ονομάζεται Atmeydanı.

Ο χώρος βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων περίπου από την Αγιά Σοφιά και, λιγότερη των 100, από το περίφημο τζαμί Σουλτάν-Αχμέτ (Sultan Ahmet Camii). Την εποχή που κτίστηκε το παλάτι του Ιμπραήμ, γύρω στα 1524, το εν λόγω τζαμί δεν υπήρχε ακόμα. Στα μαθήματα τουρκικών γίνονται αναφορές στον πολιτισμό της χώρας, όπως στον İbrahim Paşa και στο παλάτι του, όπου και αναφερόμαστε στο σημερινό μας άρθρο.

Το παλάτι του Ιμπραήμ Πασά και η μορφή του

Το παλάτι αυτό χτίστηκε ως κατοικία του Ιμπραήμ και της συζύγου του Hatice Sultan. Ήταν η αδελφή του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Νομοθέτη (Kanuni) ή του Μεγαλοπρεπούς, όπως καθιερώθηκε στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Πρόκειται για ένα τριώροφο κτήριο το οποίο, λόγω της υψομετρικής διαφοράς, από την κάτω πλευρά έχει ένα επιπρόσθετο όροφο. Είναι ογκωδέστατο και καταλαμβάνει μια έκταση 14.400 μέτρων (120χ120). Διαθέτει πολλές ευρύχωρες αίθουσες, φαρδείς διαδρόμους και τέσσερις εσωτερικές αυλές. Εξωτερικά, έχει την όψη ενός, σχετικά, λιτού κτηρίου. Οι ψηλοί του τοίχοι διασφάλιζαν την ιδιωτικότητα στο εσωτερικό του.

Το παλάτι του Ιμπραήμ Πασά, την εποχή που το κατοικούσε ο ίδιος ο βεζίρης με την οικογένειά του (1524-1536), ήταν διακοσμημένο με – για την εποχή εκείνη – «δυτικότροπα» έπιπλα. Υπήρχαν, επίσης, και αρκετά αγάλματα τα οποία ήταν λάφυρα από τους νικηφόρους πολέμους, που διεξήγαγε ο Ιμπραήμ ως επικεφαλής του οθωμανικού στρατού. Τα εντυπωσιακότερα ήταν τρία αναγεννησιακά, μπρούτζινα αγάλματα, που παρίσταναν αρχαίους θεούς. Αυτά τα είχε λαφυραγωγήσει ο Ιμπραήμ από το παλάτι Corvinus στην (τότε) Βούδα.

Η ροπή του Ιμπραήμ προς τα δυτικά πρότυπα στη διακόσμηση του χάρισε και το προσωνύμιο frenk (= ο «Φράγκος», ο «δυτικότροπος»).  Αυτός ο τρόπος ζωής θεωρήθηκε σκανδαλώδης από διανοούμενους της εποχής εκείνης. Ήταν, επίσης, και μία από τις αφορμές για την καθαίρεσή του από το αξίωμα του βεζίρη και τον στραγγαλισμό του.

Από το 1938, το πρώην παλάτι του Ιμπραήμ Πασά, στεγάζει το Μουσείο Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης (Türk ve İslam Eserleri Müzesi). Οι καλλιτεχνικοί θησαυροί αυτού του μουσείου προέρχονται από ένα παλαιότερο μουσείο που βρισκόταν κοντά στο τζαμί Σουλεϊμάνιγε.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=ZFHAEbJ5gSU

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.