Το πορτογαλικό νόμισμα dinheiro

Σχολές Καπάτου Το πορτογαλικό νόμισμα dinheiro

Το πορτογαλικό νόμισμα dinheiro εμφανίστηκε για πρώτη φορά, στα τέλη του 12ου αιώνα.

Στις 25 Ιουλίου 1139, μετά τη μάχη του Ourique εναντίον των Αράβων, ανακηρύχτηκε η ανεξαρτησία της Πορτογαλίας, από τον πρώτο βασιλιά, Alfonso Henriques (1143-1185). Το 1179 λοιπόν, ο βασιλιάς εισήγαγε το πορτογαλικό νόμισμα dinheiro. Η ονομασία του προήλθε από τη νομισματική μεταρρύθμιση του Καρλομάγνου.

Βασικά, το πορτογαλικό νόμισμα dinheiro παρέμεινε στην κυκλοφορία μέχρι το 1433 περίπου. Επίσης, κυκλοφορούσε και το νόμισμα mealha με αξία μισού dinheiro, καθώς βέβαια και το κέρμα του ενός dinheiro. Αυτά τα νομίσματα κατασκευαζόταν από ευτελές μέταλλο και θύμιζαν το dinero της Ισπανίας.

Το πορτογαλικό νόμισμα dinheiro απεικόνιζε από τη μια πλευρά του ένα σταυρό και από την άλλη, πέντε ασπίδες. Η καθεμία από τις ασπίδες έφερε ένα σταυρό, σε ανάμνηση των πέντε βασιλέων Re Moreschi. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο βασιλιάς Alfonso I τους είχε νικήσει στη μάχη της Ourique. Μάλιστα, οι Re Moreschi απεικονίζονται και στο στέμμα της Πορτογαλίας.

Το 1200, ο δεύτερος βασιλιάς της Πορτογαλίας Sancho Alfonso εισήγαγε το χρυσό morabitino. Έναν αιώνα αργότερα, ο βασιλιάς Alfonso, ο αποκαλούμενος Γεωργός (Dinis) εισήγαγε το αργυρό tornês. To 1380, ο βασιλιάς Ferdinando εισήγαγε για πρώτη φορά διάφορα νομίσματα, όπως το χρυσό dobra και το αργυρό real.

Κατά τη βασιλεία του João, υπήρχε το real branco (λευκό real) και το real preto (το μαύρο real). Μάλιστα, αυτά τα νομίσματα κυριάρχησαν και κατά τη βασιλεία του Duarte. Το 1837 άρχισαν να κυκλοφορούν και χαρτονομίσματα.

Φυσικά, το real αποτελούσε το επίσημο νόμισμα και των πορτογαλικών αποικιών, όπως η Αγκόλα, το Πράσινο Ακρωτήριο, η Μοζαμβίκη κλπ. Μάλιστα, η Βραζιλία διατηρούσε ακόμη το real ακόμη και μετά την ανεξαρτησία της το 1822.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στις μέρες μας, στην πορτογαλική γλώσσα, η λέξη dinheiro σημαίνει χρήμα.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.