Το ρωσικό γλυκό κούλιτς

Σχολές Καπάτου Το ρωσικό γλυκό κούλιτς

Το ρωσικό γλυκό κούλιτς (Кулич)

Το ρωσικό γλυκό κούλιτς είναι το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε στο σημερινό μας άρθρο. Κατά την περίοδο του Πάσχα, λοιπόν, σε κάθε τραπέζι στη Ρωσία, βρίσκονται τα παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το γλυκό κούλιτς και την τυρένια Πάσχα.

Η ονομασία «κούλιτς» προέρχεται από την ελληνική λέξη «κολλίκιον», που σήμαινε κουλούρι. Το ρωσικό γλυκό κούλιτς (Кулич) είναι ένα έδεσμα σε σχήμα κυλινδρικό. Μοιάζει δηλαδή με το ελληνικό τσουρέκι, και με το ιταλικό Panettone. Συγκεκριμένα, δεν είναι τόσο γλυκό και τόσο αφράτο. Πρόκειται για ένα γλυκό πολύ νόστιμο και αρωματικό. Επίσης, η κορυφή του είναι επικαλυμμένη και στολισμένη με γλάσο.

Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούν οι ρωσίδες νοικοκυρές για να το φτιάξουν είναι τα εξής: αλεύρι, γάλα, βούτυρο, αυγά, ζάχαρη, μαγιά, βανίλια, σταφίδες, αμύγδαλα, ζαχαρωμένα φρούτα και ρούμι ή κουαντρό.

Το ρωσικό γλυκό κούλιτς και η παραγωγή του

Το ρωσικό γλυκό κούλιτς, όλες οι νοικοκυρές, αρχίζουν να το ζυμώνουν από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης. Το ολοκληρώνουν, δε, το πρωί της επόμενης ημέρας, δηλαδή τη Μεγάλη Παρασκευή.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το βράδυ της Ανάστασης, δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί πηγαίνουν στην ρωσική ορθόδοξη εκκλησία. Έχουν μαζί τους και το γλυκό κούλιτς. Τους βλέπουμε να προσέρχονται, κρατώντας στα χέρια ένα πανέρι γεμάτο με χρωματιστά αυγά, με πολλά λουλούδια, συνήθως κόκκινα τριαντάφυλλα, το γλυκό κούλιτς αλλά και το άλλο πασχαλινό γλυκό τυρένια Πάσχα, τα οποία θα ευλογήσει ο παππάς (Pope).

Τέλος, σύμφωνα με τις ρώσικες παραδόσεις, το γλυκό κούλιτς τρώγεται μέχρι και την Τρίτη μετά την Κυριακή του Θωμά.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ρωσικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ρωσικών, καθώς και παιδικά τμήματα ρωσικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.