Το σάντουιτς του Πόρτο

Σχολές Καπάτου Το σάντουιτς του Πόρτο

Το σάντουιτς του Πόρτο είναι γνωστό σε όλους τους επισκέπτες της πόλης. Πίσω από κάθε έδεσμα με φαντασία κρύβεται μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε στη «Francesinha», δηλαδή το σάντουιτς του Πόρτο.

Ο Daniel da Silva, ένας Πορτογάλος μετανάστης, επιστρέφοντας στην πατρίδα του τη δεκαετία του ’60, μετά από μακροχρόνια παραμονή στη Γαλλία και το Βέλγιο, προσάρμοσε το περίφημο γαλλικό τοστ «Croque Monsieur», στα τοπικά δεδομένα. Αρχικά, στην περιοχή του Alentejo της Πορτογαλίας, η «Francesinha», δηλαδή η «Γαλλιδούλα», δεν έτυχε θερμής υποδοχής. Αργότερα, στο αστικό περιβάλλον του Πόρτο, η συνταγή διαδόθηκε σχετικά γρήγορα. Σ’ αυτό συνέβαλε τόσο η τουριστική κίνηση της περιοχής όσο και το ότι το Πόρτο, ως εξαγωγικό λιμάνι, ήταν ανέκαθεν πιο ανοικτό στις καινοτομίες απ’ ότι το επαρχιακό Alentejo στη Νότια Πορτογαλία.

Ανάμεσα σε δυο φέτες τοστ τοποθετούνται διάφορα κρεατικά. Συνήθως αυτά είναι το ψαχνό μέρος μιας μπριζόλας, ζαμπόν και διάφορα είδη σαλαμιών ή λουκάνικα ή ακόμα και τα δυο. Έτσι δημιουργείται ένας πύργος κρεάτων ανάμεσα σε δυο λεπτές φέτες ψωμί. Εμπνευσμένο από την γαλλική συνταγή του Croque Monsieur, τοποθετούνται στην κορυφή λεπτές φέτες τυριού που λιώνει εύκολα. Ακολούθως, το τυρί θα το περιποιηθεί για λίγα λεπτά ο φούρνος, έτσι ώστε να λιώσει και να αγκαλιάσει το σύνολο του τοστ. Τέλος, περιχύνεται από μια κοκκινωπή σάλτσα, για την οποία υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Φυσικά, τρώγεται με πιρούνι και μαχαίρι.

Η «Francesinha» ή το σάντουιτς του Πόρτο σίγουρα δεν ενθουσιάζει τους χορτοφάγους ή όσους κάνουν δίαιτα. Οι περισσότεροι επισκέπτες του Πόρτο θεωρούν καθήκον τους να το απολαύσουν σ’ ένα από το εστιατόρια κατά μήκος του ποταμού Douro μαζί μ’ ένα ποτήρι από το φημισμένο κρασί της περιοχής. Bom apetite!

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας γίνονται στα κεντρικά των σχολών Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και στα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=dcpGu8uVq_Q

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.