Το σουηδικό μονοπώλιο καπνού

Σχολές Καπάτου Το σουηδικό μονοπώλιο καπνού

Το σουηδικό μονοπώλιο καπνού «Svenska tobaks monopolet». Το σουηδικό μονοπώλιο καπνού είχε έδρα στην Καβάλα.

Η πόλη μέχρι την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου ήταν σε ακμή. Ποιος όμως ήταν ο βασικός παράγοντας της άνθισης για το σουηδικό μονοπώλιο καπνού;

Η καλλιέργεια και η μεγάλη παραγωγή καπνού που έδινε το έφορο έδαφος της γύρω περιοχής της Καβάλας. Έτσι ήταν φυσικό να ακμάσει το εμπόριο καπνού. Και πιο συγκεκριμένα του ανατολίτικου καπνού.

Τότε ήταν της μόδας να καπνίζουν τσιγάρα με προσθήκη ανατολίτικων καπνών. Γι’ αυτόν το λόγο η ζήτηση ήταν σημαντική. Το 1930 εργαζόντουσαν 15.000 άτομα στην υψηλή περίοδο.

Ακόμα και τώρα, οι Σουηδοί όταν δεν έχουν δυνατότητα να κάνουν διαλείμματα, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, μασούν καπνό. Όσοι το δοκίμασαν λένε ότι είναι σα να μασάς πολλά τσιγάρα μαζί.

Όλοι οι οίκοι εμπορίου καπνού έχτιζαν τα σπίτια τους στο κέντρο της πόλης της Καβάλας, για την ευκολία τους στη μετακίνηση. Η μεγάλη άνθιση οδήγησε στη δημιουργία οίκων, περίπου 60 στον αριθμό.

Έτσι λοιπόν, χτίστηκε και το σπίτι του σουηδικού ινστιτούτου της Καβάλας. Έξω από την Καβάλα μακριά από τους άλλους οίκους.

Πάνω ψηλά στο λόφο της πόλης για να βλέπει όλη τη θάλασσα για να έχει, με λίγα λόγια, μία πανοραμική θέα στο πέλαγος.

Το σπίτι αυτό είναι καλά διατηρημένο κι έχει μια πρακτική διαρρύθμιση. Είναι ένα σπίτι σε στυλ Bauhaus, δείγμα φιουξιοναλισμού ή της λεγόμενης γερμανικής σχολής.

Για εκείνη την εποχή η αρχιτεκτονική του ήταν πολύ μοντέρνα. Χτίστηκε κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, 1915. Με σκοπό να συγκεντρώσει πόρους για το Δημόσιο Ταμείο της Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι των ξένων οίκων καπνού έχτιζαν τα σπίτια σε στυλ που θύμιζαν την πατρίδα τους. Έτσι λοιπόν, και το σουηδικό σπίτι. Τα εγκαίνιά του έγιναν το 1936. Ήταν και ο τελευταίος οίκος που χτίστηκε στην Καβάλα. Χτισμένο σύμφωνα με τις σουηδικές ιδιωτικές βίλες που βλέπουν στη θάλασσα κι έχουν κήπο στην πίσω πλευρά τους. Τώρα λειτουργεί ως χώρος εργασίας για τους καλλιτέχνες. Είναι διατηρητέο και η σουηδική κυβέρνηση χρηματοδότησε την ανακαίνισή του και ως ξενώνα.

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα.

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκεται η σουηδική γλώσσα με πολύ συνομιλία για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πτυχίο σουηδικών ή να μεταναστεύσουν στη Σουηδία για επαγγελματικούς λόγους.Μαθήματα σουηδικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online σουηδικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Ενημερωθείτε για τα νέα θερινά τμήματα αρχαρίων ιταλικών, ισπανικών, τουρκικών και γερμανικών που ξεκινούν σύντομα, καλώντας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.