Το σουηδικό νησί Fårö

Σχολές Καπάτου Το σουηδικό νησί Fårö

Το σουηδικό νησί Fårö κι ο σκηνοθέτης Ingmar Bergman

Το σουηδικό νησί Fårö βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα. Συγκεκριμένα, ανήκει στο διαμέρισμα του Gotland της Σουηδίας, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο νησί. Είναι το μεγαλύτερο της Βαλτικής Θάλασσας.  Το σουηδικό νησί Fårö έγινε γνωστό, λόγω του διάσημου Σουηδού σκηνοθέτη Ingmar Bergman, ο οποίος εγκαταστάθηκε εκεί από την εποχή του ’60.

Ο Bergman γύρισε το πρώτο του φιλμ στο νησί Fårö. Ήταν η τριλογία της σιωπής του Θεού με τίτλο «Σαν ένας καθρέπτης». Επίσης, για πολλά χρόνια αυτό το σουηδικό νησί Fårö υπήρξε η μόνιμη κατοικία του.

Όσοι αγαπούν τον κινηματογράφο του Σουηδού σκηνοθέτη Bergman πρέπει να το επισκεφθούν.

Ο Bergman κάτι που αγάπησε στο νησί Fårö ήταν οι πέτρινες κολώνες που υψώνονται στο βόρειο τμήμα του. Από εκεί ατένιζε τη θάλασσα της Βαλτικής και απολάμβανε το φύσημα του ανέμου.

Συγκεκριμένα, θαύμαζε την άγρια ομορφιά του νησιού, τα λιβάδια, τα δάση, τα δρομάκια στους βράχους και τα ξύλινα σπιτάκια. Όλες αυτές οι ομορφιές έδωσαν στον Bergman τις καλύτερες εικόνες για τα πιο δυνατά γυρίσματα των ταινιών του.

Ο Bergman, o μεγάλος δάσκαλος του σινεμά, πήγε στο νησί αυτό κατά τύχη και κατέληξε να το ερωτευτεί τόσο, ώστε να το κάνει σπίτι του. Έζησε στο νησί Fårö μέχρι και το τέλος της ζωής του. Πέθανε στις 30 Ιουλίου 2007. Στο νησί υπάρχει κι η εκκλησία όπου έχει ταφεί.

Το σουηδικό νησί Fårö και το μουσείο

Στο νησί Fårö υπάρχει ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στον σκηνοθέτη. Εκεί βρίσκονται προσωπικά αντικείμενα της καθημερινής του ζωής, ντοκιμαντέρ και βίντεο εκείνης της εποχής, που τον απαθανατίζουν νέο, μαζί με τις μούσες του, Bibi Andersson και Liv Ullmann.

Εκατό χρόνια σχεδόν μετά τη γέννηση του Bergman, η Γερμανίδα σκηνοθέτης Margarethe von Trotta δημιουργεί ένα ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή του κορυφαίου σκηνοθέτη.

Αντλώντας υλικό από τις ταινίες του Bergman προσπαθεί να ρίξει φως στις πτυχές της προσωπικότητας του. Ακόμη, θέλει να αναδείξει τις ανησυχίες που κρύβονται πίσω από τις ταινίες αυτές και, τέλος, τι τον οδήγησε στην απομόνωσή του στο νησί Fårö.

Επίσης, η σκηνοθέτης παρουσιάζει συνεντεύξεις τόσο από το οικογενειακό του περιβάλλον όσο και από συνεργάτες, παλιούς και νέους, που έχουν επηρεαστεί από το έργο του.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα σουηδικών, ομαδικά αλλά και ιδιαίτερα, διδάσκονται από αρχάριο επίπεδο Α1 έως επίπεδο προχωρημένο C2. Συγκεκριμένα, παρέχουμε μαθήματα Σουηδικών προετοιμασίας για πιστοποιήσεις της σουηδικής γλώσσας, δηλαδή SWEDEX στα επίπεδα A2, B1, B2 και TISUS C1. Test in Swedish for University Studies της Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=QLBGss9L9EQ

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.