Το σουηδικό «Smörgåsbord»

Σχολές Καπάτου Το σουηδικό «Smörgåsbord»

Το σουηδικό «Smörgåsbord» είναι ένα είδος πλούσιου μπουφέ. Στα σουηδικά σημαίνει ένα τραπέζι γεμάτο με σάντουιτς. Συνήθως σερβίρεται ενδιάμεσα από τα γεύματα, σε ξενοδοχεία, συνέδρια κλπ. Γενικά, οι Σουηδοί κάνουν μια ήσυχη ζωή. Έτσι και η μέρα τους αρχίζει με ένα απλό πρωινό, που στη σουηδική γλώσσα ονομάζεται «Frukost».

Το πρωινό των Σουηδών είναι ένα καλοστρωμένο τραπέζι. Φαντάζουν όλα στη θέση τους. Ένα ωραίο βάζο με φρέσκα λουλούδια για να αρχίσει καλά η μέρα. Το σουηδικό Smörgåsbord περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Αρχικά, βραστά αυγά με σάλτσα από χαβιάρι (σε σωληνάριο).

Επίσης, ψωμί από σίκαλη, πασπαλισμένο με κανέλα ή με σπόρους από παπαρούνα ή με σαφράν, αλλά και πατέ συκωτιού.

Ακόμα, με βούτυρο και καπνιστό ζαμπόν ή σαλάμι ή με «messmör», βούτυρο με βανίλια και τυρί.

Σε ότι αφορά τα τυριά έχουν μία ποικιλία που είναι κομμένα σε φέτες. Συνήθως, συνοδεύονται από πιπεριές ή και ζουμερά αγγούρια. Κάθε σουηδικό σπίτι έχει την κατάλληλη συσκευή κοπής.

Επίσης, από το σουηδικό «Smörgåsbord» δε λείπει το γάλα, το γιαούρτι («filmjölk»). Το σουηδικό γιαούρτι κρατάει τις ρίζες του από τους Βίκινγκς. Αρέσει σε όλη τη Σκανδιναβία, ιδιαίτερα όμως στους Σουηδούς. Κρατάει τη σκανδιναβική παράδοση στην προετοιμασία του. Είναι ένα γιαούρτι αρκετά πηχτό με γεύση που τείνει προς το βούτυρο. Μπορεί κανείς να το γευτεί με προσθήκη ζάχαρης, κανέλας ή και διαφόρων φρούτων. Επίσης, υπάρχει η επιλογή να συνοδεύεται από cornflakes, musli knäckebröd υπό μορφή σκόνης.

Το «filmjölk» είναι σαν το δικό μας παραδοσιακό ξινόγαλα. Έχει ίδια ακριβώς γεύση, είναι πολύ δημοφιλές και καλό για την πέψη, αφού το πλήρες όνομά του είναι «Filarmonisk Mjölk» (φιλαρμονικό γάλα).

Ακόμα, το σουηδικό «Smörgåsbord» περιλαμβάνει σούπα από βρώμη με μαρμελάδα ή κανέλα και ζάχαρη, το λεγόμενο «Porridge».

Φυσικά, δε λείπει μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα φρούτα και χυμούς.

Τέλος, το φαγητό τους συνοδεύει πάντα ένα τσάι ή καφές.

Τρώγοντας ένα τόσο πλούσιο πρωινό είναι φυσικό οι Σουηδοί να μην πεινούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα σουηδικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online σουηδικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.