Το Φεστιβάλ Τουλίπας

Σχολές Καπάτου Το Φεστιβάλ Τουλίπας

Το Φεστιβάλ Τουλίπας στην Κωνσταντινούπολη

Το Φεστιβάλ Τουλίπας στην Κωνσταντινούπολη, σε διάφορες γειτονιές της, είναι μία αναβίωση της «τουλιπομανίας». Στη σύγχρονη Τουρκία, έχουν μείνει αρκετά κατάλοιπα από την «τουλιπομανία» μερικών Οθωμανών σουλτάνων, η οποία κορυφώθηκε την Εποχή της Τουλίπας (1718-1730).

Πρώτα απ’ όλα, η τουλίπα χρησιμοποιείται στην τουρκική γλώσσα ως θηλυκό όνομα (Lale). Το τηλεοπτικό κοινό στην Ελλάδα θα έχει, ήδη, παρατηρήσει πως παρελαύνουν αρκετές γυναίκες με το όνομα Lale στα τουρκικά σήριαλ που προβάλλονται.

Δεύτερον, στην καρδιά της εντός των μεσαιωνικών τειχών παλιάς Ισταμπούλ, υπάρχει το «Τζαμί της Τουλίπας» (Laleli Camii). Το τζαμί αυτό κτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, και έχει σαφείς επιρροές από το μπαρόκ. Ονομάστηκε έτσι από τον Laleli Baba, έναν άνθρωπο ο οποίος θεωρήθηκε σοφός στην εποχή του. Το μαυσωλείο του βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ομώνυμο τζαμί. Από αυτό προήλθε και το όνομα Laleli, που από τα μέσα του 18ου αιώνα χαρακτηρίζει αυτήν τη συνοικία της Κωνσταντινούπολης.

Το Φεστιβάλ Τουλίπας, η διοργάνωση

Τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια αναβίωσης της «τουλιπομανίας», διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Κωνσταντινούπολη το Φεστιβάλ της Τουλίπας (İstanbul Lale Festivali). Θα περίμενε κανείς να διοργανώνεται αυτό το φεστιβάλ στη γειτονιά Laleli, που αναφέρθηκε παραπάνω. Το Laleli, όμως, είναι μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη συνοικία της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης. Διαθέτει ελάχιστα πάρκα και πλατείες, και ως εκ τούτου αντενδείκνυται ως χώρος διεξαγωγής ενός τέτοιου φεστιβάλ.

Το επίκεντρο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της Τουλίπας είναι η συνοικία Emirgan. Βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα βορειότερα και διαθέτει ένα όμορφο πάρκο 47 εκταρίων. Οι κήποι του φιλοξενούν κάθε Απρίλιο 2,5 εκατομμύρια τουλίπες από 270 διαφορετικά είδη αυτού του υπέροχου λουλουδιού. Και είναι πράγματι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς του σχηματισμούς των παρτεριών, σε όλες τις δυνατές αποχρώσεις, με θέα τον Βόσπορο!

Το Φεστιβάλ της Τουλίπας επεκτείνεται και σε άλλες γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, όπως στο Göztepe, το Yıldız Park, τη Gülhane κ.λ.π. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ορχήστρες παίζουν ζωντανή μουσική, προβάλλονται ταινίες μικρού μήκους για την ιστορική διαδρομή της τουλίπας. Ακόμα, υπάρχουν ποικίλες εκθέσεις με αρχειακό ή φωτογραφικό υλικό για τη σημασία της τουλίπας στην οθωμανική τέχνη ή τη σύγχρονη ζωγραφική.

Ίσως, η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος την Κωνσταντινούπολη είναι η περίοδος του Φεστιβάλ της Τουλίπας. Ειδικότερα, από τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου μέχρι τις αρχές Μαΐου. Κάθε χρόνο, αυτήν την εποχή μπορεί να φωτογραφηθεί κανείς στην Πλατεία του Σουλτάν-Αχμέτ (Sultanahmet Meydanı). Δηλαδή, στον Ιππόδρομο των Βυζαντινών, μπροστά σε ένα απέραντο χαλί από τουλίπες. Και, επιπλέον, με θέα το Μπλε Τζαμί από τη μία πλευρά και την Αγιά Σοφιά από την άλλη.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=8jon3IcjbaM

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.