Το Pamukkale της Τουρκίας

Σχολές Καπάτου Το Pamukkale της Τουρκίας

Pamukkale, το «βαμβακόκαστρο» της Τουρκίας

Το Pamukkale της Τουρκίας βρίσκεται στο εσωτερικό της μικρασιατικής ενδοχώρας. Στο ύψος της Σάμου, και σε απόσταση 170 χιλιομέτρων περίπου από τις ακτές του Αιγαίου Πελάγους. Η πλησιέστερη μεγάλη πόλη είναι το Denizli. Πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και βιομηχανικό κέντρο της περιοχής.

Από την περιοχή αυτή διέρχεται ο ποταμός Μαίανδρος (Menderes) της Μικράς Ασίας. Στο σημείο αυτό, ο ποταμός, σε συνδυασμό με τη γεωθερμική ενέργεια της περιοχής στα ανώτερα στρώματα του εδάφους, δημιουργεί πολυάριθμες θερμοπηγές. Το στρώμα που απομένει, όταν εξατμιστεί το νερό, εμπεριέχει σημαντικά μέταλλα και κυρίως ασβέστιο. Αυτό το στρώμα των μετάλλων είναι κατάλευκο και, όπως διακλαδώνεται στις γούρνες που σχημάτισε η φύση, εδώ και χιλιάδες χρόνια, φαίνεται από μακριά σαν ένα τεράστιο «κάστρο από βαμβάκι». Απ’ αυτό το γεωφυσικό φαινόμενο, πήρε το όνομά της η περιοχή στην τουρκική γλώσσα (pamuk = βαμβάκι, kale = κάστρο). Δηλαδή, το Pamukkale της Τουρκίας.

Το Pamukkale της Τουρκίας και οι εποχές του χρόνου

Το Pamukkale της Τουρκίας, τους καλοκαιρινούς μήνες, το νερό λαμπυρίζει σ’ όλες τις αποχρώσεις του τιρκουάζ.  Τον χειμώνα, όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι υψηλότερη απ’ αυτήν του νερού, στροβιλίζουν ατμοί πάνω από τις γούρνες. Έτσι δημιουργείται ένα εξαιρετικό φυσικό θέαμα το οποίο απολαμβάνουν μόνο οι ντόπιοι και οι λιγοστοί ξένοι περιηγητές που επισκέπτονται το Pamukkale της Τουρκίας κατά τη χειμερινή περίοδο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών πηγαίνουν στο Pamukkale στην καρδιά της θερινής σεζόν. Άλλοι διανυκτερεύουν στα πολυάριθμα ξενοδοχεία της περιοχής. Άλλοι πραγματοποιούν μια ημερήσια εκδρομή από τα τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας στο Αιγαίο ή την Αττάλεια (Antalya).

Από τη δεκαετία του 1980, αυτό το θαύμα της φύσης συγκαταλέγεται στους πιο πολυσύχναστους προορισμούς ημεδαπών και αλλοδαπών τουριστών στην Τουρκία. Το 1988, μαζί με την γειτονική Ιεράπολη, εντάχθηκε στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Γι’ αυτό και το Pamukkale της Τουρκίας αποτελεί προσφιλή αφίσα του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (T.C. Kültür ve Turizm Bananlığı) στις διαφημιστικές καμπάνιες ανά τον κόσμο. Έχει φωτογραφηθεί όλες τις ώρες της ημέρας, σε όλες τις δυνατές αποχρώσεις, και από όλες τις οπτικές γωνίες.

Τα στίφη των τουριστών που εισέρχονταν στις γούρνες, κυρίως τους θερινούς μήνες, δημιουργούσαν αρκετά προβλήματα στη διατήρηση του φυσικού τους χαρακτήρα. Έτσι, από το 1997, απαγορεύεται ρητά η πρόσβαση στις γούρνες. Εξαίρεση αποτελεί η, σχεδόν φυσική, πισίνα ενός από τα πρώτα ξενοδοχεία που χτίστηκαν στην περιοχή, εντός της οποίας βρίσκονται βυθισμένα απομεινάρια από αρχαίες ρωμαϊκές κολώνες.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=_DjVFex5NWY

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.