Τo Τείχος του Βερολίνου

Σχολές Καπάτου Το Τείχος του Βερολίνου

Τo Τείχος του Βερολίνου, ο διαχωρισμός του σε τομείς

Μετά το Σινικό Τείχος στην Κίνα και το Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ, τo Τείχος του Βερολίνου είναι ίσως το διασημότερο μνημείο στον κόσμο που έχει την έννοια του «τείχους» στον τίτλο του. Η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ψυχρό Πόλεμο στον μεταπολεμικό κόσμο. Τίποτα άλλο δεν εκφράζει τόσο συμβολικά την αρχή και το τέλος μιας εποχής από τo Τείχος του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Πότσνταμ της 2ας Αυγούστου 1945, το Βερολίνο χωρίστηκε, θεωρητικά τουλάχιστον, σε 4 τομείς. Το 45% ήταν υπό σοβιετική κυριαρχία και το υπόλοιπο 55% το απάρτιζαν τομείς των Η.Π.Α., της Αγγλίας και της Γαλλίας. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν μόνο δυο τομείς, το ανατολικό Βερολίνο και το δυτικό. Ο διαχωρισμός αυτός επισφραγίστηκε το 1949, με την ίδρυση των δύο γερμανικών κρατών.

Μέχρι και το 1961, η επικοινωνία ανάμεσα στους δυο τομείς ήταν σχετικά ελεύθερη. Στο διάστημα αυτό, ήταν σύνηθες φαινόμενο, κυρίως μεταξύ επιστημόνων, να εγκαταλείπουν τον ανατολικό τμήμα του Βερολίνου και να εγκαθίστανται στο δυτικό. Ακόμα και να μεταναστεύουν μέσω του Δυτικού Βερολίνου σε άλλες περιοχές της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας είχε επίγνωση της αιμορραγίας που υφίστατο η χώρα κυρίως σε επίπεδο καταρτισμένων επιστημόνων. Έτσι, αποφάσισε με πλήρη μυστικότητα, την ανέγερση του τείχους.

Το τοίχος του Βερολίνου και η ιστορία του

Το πρωί της 13ης Αυγούστου 1961, σε όλη τη μεθόριο ανάμεσα στους δυο τομείς του Βερολίνου, παρατάχθηκαν ένοπλοι στρατιώτες της Ανατολικής Γερμανίας. Αφού τοποθετήθηκαν συρματοπλέγματα ανάμεσα στους δυο τομείς, ξεκίνησε, με γρήγορους ρυθμούς, η ανέγερση του τείχους εντός του εδάφους του ανατολικού τομέα. Με τον τρόπο αυτό δημιούργησαν τον Τείχος του Βερολίνου. Οι στρατιώτες των δυτικών δυνάμεων πήραν εντολή από τις κυβερνήσεις τους να μην παρέμβουν, εκτός αν δέχονταν επίθεση.

Πολλοί κάτοικοι του Ανατολικού Βερολίνου διαισθάνθηκαν ότι αυτή ήταν η τελευταία τους ευκαιρία.΄Ομως, ελάχιστοι μπόρεσαν να περάσουν από την άλλη πλευρά, υπό τις επευφημίες και τις παροτρύνσεις κατοίκων του δυτικού τομέα. Μεταξύ αυτών ήταν κι ένας ανατολικογερμανός στρατιώτης που πέταξε το όπλο του και πήδηξε πάνω από τα συρματοπλέγματα. Η κινηματογραφική κάμερα αποθανάτισε αυτή τη σπάνια σκηνή που έκανε το γύρο του κόσμου και ονομάστηκε «Σάλτο στην Ελευθερία» (Γερμανικά: Sprung in die Freiheit).

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα και κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=wzItcv0akA0

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.