Υποδεχόμαστε τη χρονιά του Σκύλου

Σχολές Καπάτου Υποδεχόμαστε τη χρονιά του Σκύλου

Σε αντίθεση με την Πρωτοχρονιά του Δυτικού κόσμου, η κινέζικη Πρωτοχρονιά δεν γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία, καθώς το κινέζικο ημερολόγιο είναι σεληνιακό.  Η ημερομηνία εορτασμού της συμπίπτει  με τη δεύτερη νέα σελήνη μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Για το 2018 η ημερομηνία αυτή είναι η 16η Φεβρουαρίου και οι Κινέζοι σε όλο τον κόσμο υποδέχονται τη χρονιά του Σκύλου. Σύμφωνα με το κινέζικο ωροσκόπιο κάθε έτος αντιστοιχεί σε ένα ζώο, τα οποία εμφανίζονται με την εξής σειρά: Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος, Γουρούνι.

Υπάρχουν διάφοροι θρύλοι που εξηγούν την προέλευση του κινεζικού ζωδιακού κύκλου. Ένας από αυτούς λέει ότι ο Αυτοκράτορας Τζέιντ, ο ουράνιος θεός, οργάνωσε έναν αγώνα ανάμεσα σε όλα τα ζώα προκειμένου να επιλέξει ποια θα έμπαιναν στο ζωδιακό κύκλο. Τα ζώα έπρεπε να διασχίσουν ένα ποτάμι και τα πρώτα 12 που θα έφταναν θα έπαιρναν μια χρονιά. Ο θρύλος λέει λοιπόν ότι παλιά ο αρουραίος και η γάτα ήταν πολύ καλοί φίλοι, όμως καθώς δεν ήξεραν κολύμπι ζήτησαν από το βουβάλι να τους κουβαλήσει στην πλάτη του. Έτσι και έγινε, μόνο που ο αρουραίος σκεπτόμενος το βραβείο έριξε τη γάτα στο νερό. Από τότε τα δύο ζώα έγιναν εχθροί και ο αρουραίος κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση στον ζωδιακό κύκλο. Αμέσως μετά έφτασε το βουβάλι και ακολούθησε ο τίγρης αφού πάλεψε με τα ρεύματα του ποταμού. Έπειτα έφτασε το κουνέλι που κατάφερε να πηδήξει από τη μια όχθη στην άλλη με τη βοήθεια των βράχων και των κορμών που επέπλεαν στο ποτάμι. Η 5η θέση ήταν για τον δράκο, ο οποίος έφτασε πετώντας και εξήγησε ότι δεν κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση επειδή στα μισά της διαδρομής σταμάτησε για να βοηθήσει τους ανθρώπους προκαλώντας βροχή. Λίγο αργότερα ακούστηκε το άλογο, το οποίο όμως τρόμαξε από ένα φίδι, φτάνοντας έτσι 7ο. Ακολούθησαν ο τράγος, ο πίθηκος και ο κόκορας, τα οποία έφτασαν βοηθώντας το ένα το άλλο. 11ο ζώο έφτασε ο σκύλος, ο οποίος, παρόλο που ήταν ο καλύτερος κολυμβητής καθυστέρησε πλατσουρίζοντας στα νερά. Τελευταίο έφτασε το γουρούνι, το οποίο ξεκίνησε τον αγώνα κουρασμένο και σταμάτησε για να φάει και να πάρει έναν υπνάκο.

Μια άλλη ιστορία περιγράφει ότι ο Βούδας, προς το τέλος της ζωής του, αποσύρθηκε στη ζούγκλα , όπου νίκησε έναν δαίμονα. Εκεί κάλεσε 12 ζώα , και ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα καθενός από τα ζώα.

Η κινέζικη πρωτοχρονιά είναι παραδοσιακά οικογενειακή γιορτή. Διαρκεί δύο εβδομάδες με αποκορύφωμα τη γιορτή των φαναριών, η οποία φέτος θα είναι στις 2 Μαρτίου. Ο εορτασμός περιλαμβάνει ρίψη πυροτεχνημάτων, καθώς ο θόρυβος πιστεύεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα, ενώ κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, το οποίο συμβολίζει τη φωτιά και διώχνει την κακοτυχία. Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει πιάτα με βάση το ψάρι και το κοτόπουλο.

Η κινέζικη γλώσσα ανοίγει έναν κόσμο πολύ διαφορετικό, ποτισμένο με ξεχωριστές παραδόσεις. Στις Σχολές μας, τα κινέζικα διδάσκονται από κινέζους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι οι πλέον κατάλληλοι για να μυήσουν τους σπουδαστές στην κινέζικη κουλτούρα. Αν θέλεις να ανακαλύψεις αυτόν τον υπέροχο κόσμο, κάλεσε σήμερα κιόλας στις Σχολές μας και μάθε για τα τμήματα κινεζικών.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.