Φεστιβάλ ιταλικού τραγουδιού του San Remo

Σχολές Καπάτου Φεστιβάλ ιταλικού τραγουδιού του San Remo

Το φεστιβάλ του ιταλικού τραγουδιού (il festival della canzone italiana), ή όπως είναι γνωστό σε όλους το φεστιβάλ του San Remo, είναι μια φαντασμαγορική μουσική εκδήλωση.

Το φεστιβάλ διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1951 στην περιοχή της Imperia, στο νομό της Liguria, και αποτελεί την καρδιά του ιταλικού τραγουδιού.

Η ιταλική πόλη του San Remo είναι πολύ γραφική και ιδιαίτερη. Φαντάζει τροπική, καθώς χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση: φοίνικες, κάκτοι, πολύ πράσινο και πολλά λουλούδια. Έχει τη δική της ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και φυσικά το δικό της στυλ.

Εκεί, το ιταλικό τραγούδι έχει το δικό του χώρο, το θέατρο Ariston, όπου και διεξάγεται η εκδήλωση. Η ονομασία του προέρχεται από την ελληνική λέξη άριστον (migliore ή eccellente). Παλιότερα, μέχρι το 1977, το φεστιβάλ διεξαγόταν στο σαλόνι του καζίνο της πόλης (Casinò Municipale).

Στο φεστιβάλ του San Remo, αρχικά, κυριαρχούσε το παραδοσιακό ιταλικό τραγούδι. Το 1958 αποτελεί έτος σταθμό, με την παρουσία των ιταλών Domenico Modugno και Johnny Dorelli. Μια νέα σελίδα άνοιξε με το τραγούδι τους “Nel blu dipinto di blu”, το τραγούδι που έμεινε στην ιστορία σαν Volare (πετώ), από το ρεφρέν (ritornello) του.

Από τότε, πολλά περιστατικά σημάδεψαν αρνητικά ή θετικά την ιστορία του διαγωνισμού. Το 1961 σημαντική συμμετοχή ήταν εκείνη της πασίγνωστης ιταλίδας τραγουδίστριας Mina, η οποία όμως δεν διακρίθηκε και δεν ανέβηκε καν τα σκαλιά της σκηνής. Επίσης, το 1967 παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο Adriano Celentano, ο οποίος εισάγει κάτι νέο στην ιταλική μουσική, το rock’n’roll.

Ένα γεγονός που συγκλόνισε το κοινό του φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη ήταν συμμετοχή του Luigi Tenco με το τραγούδι “Ciao amore, Ciao”, το οποίο τραγούδησε μαζί με τη Dalida. Το τραγούδι του δεν διακρίθηκε, πράγμα που τον απογοήτευσε, με συνέπεια να αυτοκτονήσει το ίδιο βράδυ σε ένα ξενοδοχείο της περιοχής. Για πολλά χρόνια, αυτό το ατυχές γεγονός σημάδεψε την ιστορία του φεστιβάλ του San Remo, το οποίο δυσκολεύτηκε να ξαναβρεί το ρυθμό και την αίγλη του.

Πέρα από κάθε ιδιαίτερο περιστατικό, ευχάριστο ή δυσάρεστο, το φεστιβάλ του San Remo παραμένει μια φαντασμαγορική γιορτή του ιταλικού τραγουδιού.

Φέτος έλαβε χώρα το 68ο φεστιβάλ το οποίο παρακολούθησαν 12.000.000 τηλεθεατές. Μια απαιτητική διοργάνωση, με παρουσιαστή τον Claudio Baglioni, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Νικητήριο τραγούδι του φεστιβάλ ήταν το φαβορί “Non mi avete fatto niente” των Ermal Meta και Fabricio Mor, το οποίο εκφράζει τον έντονο προβληματισμό των δημιουργών του αλλά και κάθε ανθρώπου για τον φόβο που βιώνουμε απέναντι στην τρομοκρατία, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Πατήστε εδώ για να δείτε το επίσημο βίντεο του τραγουδιού.

Στις Σχολές μας, πιστεύουμε ότι το τραγούδι είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη σφαιρική εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας. Ενημερώσου για τα νέα μας τμήματα ιταλικών καλώντας στο 210 38 033 55.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.