Χριστούγεννα στην Πορτογαλία

Σχολές Καπάτου Χριστούγεννα στην Πορτογαλία

Τα Χριστούγεννα στην Πορτογαλία, όπως και σε όλες τις χώρες έχουν τις δικές τους παραδόσεις.

Βασικά, ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου, η ατμόσφαιρα γίνεται ιδιαίτερα γιορτινή. Πράγματι, οι δρόμοι, τα εμπορικά κέντρα, τα κτίρια, τα κέντρα διασκέδασης και φυσικά όλα τα σπίτια φωτίζονται και στολίζονται σύμφωνα με το εορταστικό πνεύμα της χώρας. Επίσης, στη Λισσαβόνα, στην πλατεία Placa do Commercio, στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, που φωτίζει όλη την πρωτεύουσα.

Η παραμονή των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα στην Πορτογαλία έχουν και συγκεκριμένες γαστρονομικές παραδόσεις. Πράγματι, την παραμονή της μεγάλης γιορτής, οι Πορτογάλοι συνηθίζουν να τρώνε το λεγόμενο consoada. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο με βραστό μπακαλιάρο και λαχανικά.

Εξάλλου, πριν το ρεβεγιόν, ανάβουν ένα κομμάτι ξύλου και το αφήνουν να σιγοκαίει μέχρι τον εορτασμό των Θεοφανείων. Έτσι, πιστεύουν ότι κρατούν μακριά τα κακά πνεύματα.

Επίσης, συνηθίζουν να αφήνουν το τραπέζι στρωμένο με γλυκά και διάφορες λιχουδιές. Αυτό γίνεται γιατί, σύμφωνα με την παράδοση, το πνεύμα των νεκρών μπορεί να τριγυρίζει στο κάθε σπίτι, όλη τη νύχτα των Χριστουγέννων.

Μετά το φαγητό πηγαίνουν στην εκκλησία για τη λειτουργία “Serviço do Galo”. Μάλιστα, την ονομάζουν έτσι, γιατί όταν γεννήθηκε ο Χριστός, ελάλησε ο κόκορας. Στη συνέχεια, επιστρέφουν στο σπίτι και τρώνε γλυκά όπως το Bolo Rei, το παραδοσιακό γλυκό που στολίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους.

Βέβαια, τα Χριστούγεννα στην Πορτογαλία συνδέονται και με άλλα παραδοσιακά γλυκά και μπισκότα όπως : azevias, felhozes.

Τη νύχτα των Χριστουγέννων ο Pai Natal (Άγιος Βασίλης) αφήνει τα δώρα κάτω από το στολισμένο δέντρο. Τέλος, ανήμερα τα Χριστούγεννα, οι οικογένειες συγκεντρώνονται στο τραπέζι για το εορταστικό γεύμα.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα. Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών

Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15). Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.