Χριστούγεννα στη Γερμανία

Σχολές Καπάτου Χριστούγεννα στη Γερμανία

Τα Χριστούγεννα στη Γερμανία, η «περίοδος Advent» και οι χριστουγεννιάτικες αγορές

Τα Χριστούγεννα στη Γερμανία ξεκινούν την «περίοδο του Advent». Στα γερμανικά ονομάζεται «Adventszeit» και διαρκεί τέσσερις εβδομάδες. Ξεκινά την τέταρτη Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα και διαρκεί μέχρι την παραμονή αυτής της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής. Ο όρος «Advent» καθαυτός  είναι λατινικής προέλευσης (Adventus). Συγκεκριμένα συνιστά πιστή μετάφραση του ελληνικού όρου «παρουσία». Πράγματι, η περίοδος αυτή ονομάζεται «Tempus Adventus Domini». Δηλαδή, εποχή παρουσίας του κυρίου από τον 7ο αιώνα.

Τα Χριστούγεννα στη Γερμανία είναι εντυπωσιακά. Στις γερμανόφωνες χώρες, η περίοδος του Advent είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Χριστουγεννιάτικη Αγορά (Weihnachtsmarkt ή Christkindlesmarkt). Στις πλατείες όλων των πόλεων, μικρών και μεγάλων, στήνονται ξύλινα σπιτάκια. Εκεί μικροπωλητές πωλούν τα πάντα γύρω από το γιορτινό τραπέζι, το στόλισμα του σπιτιού και, φυσικά, του δέντρου. Στη Γερμανία, στήνονται συνολικά 2.500 Χριστουγεννιάτικες Αγορές, από τις οποίες οι 1.500 θεωρούνται μεγάλες.

Η πιο ονομαστή Χριστουγεννιάτικη Αγορά είναι αναμφίβολα αυτή της Νυρεμβέργης.

Πράγματι, η φήμη της έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της Γερμανίας. Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την λειτουργία της οδηγούν στον 17ο αιώνα. Η κεντρική πλατεία της πόλης, η Hauptmarkt, φοράει αυτήν την εποχή τα γιορτινά της. Βασικά, τα 200 ξύλινα μικρομάγαζα υποδέχονται περιηγητές, πιστούς και περίεργους απ’ όλο τον κόσμο. Παλαιότερα, η αγορά αυτή άνοιγε τη μέρα της Αγίας Βαρβάρας, στις 4 Δεκεμβρίου. Λόγω του υψηλού αριθμού επισκεπτών, καθιερώθηκε, από το 1973, να ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή πριν την πρώτη Κυριακή του Advent. Αξίζει τον κόπο να απολαύσει κανείς τα Χριστούγεννα στη Γερμανία και τη μαγεία τους.

Έτσι τα τελευταία χρόνια, επισκέπτονται την Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης γύρω στα 2 εκατομμύρια ενδιαφερόμενοι. Στην πρώτη θέση των ξένων επισκεπτών καταγράφονται οι Γιαπωνέζοι, με γύρω στις 7000 διανυκτερεύσεις.

Από τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές δεν λείπουν τα παραδοσιακά εδέσματα αυτής της περιόδου. Όσον αφορά τα ποτά, ξεχωρίζει το «Glühwein». Όπως προδίδει η λέξη, πρόκειται για ένα είδος κρασιού, συνήθως κόκκινου, το οποίο ζεσταίνεται μέχρι τους 78ο. Στο ποτό αυτό προστίθενται διάφορα μπαχαρικά, όπως κανέλα, γαρύφαλλο, φλούδα λεμονιού ή φέτες πορτοκαλιού, και, φυσικά ζάχαρη ή, σπανιότερα, μέλι. Καταναλώνεται ζεστό, συνήθως «στο πόδι», με τους συνδαιτυμόνες να στέκονται γύρω από ψηλά τραπεζάκια και να το απολαμβάνουν με κάποιο λουκάνικο ή με ένα από τα παραδοσιακά γλυκά της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα και κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=8-GXA3GD5ik

https://www.youtube.com/watch?v=NSvzrM8Brno

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.