Ελληνικοί χώροι στη Ρώμη

Σχολές Καπάτου Ελληνικοί χώροι στη Ρώμη

Τρεις επιβλητικοί χώροι στην ιταλική πρωτεύουσα: Via della Greca, Via dei Greci και Caffè Greco. Διαβάζοντας αυτά τα ονόματα ιταλικών δρόμων και καφέ, αντιλαμβανόμαστε την ιστορική ύπαρξη των Ελλήνων στη Ρώμη.

Via della Greca

Βρίσκεται στην περιοχή Ripa, δυο βήματα από το Circo Massimo, κοντά στον ποταμό Tevere (Τίβερη) και μας θυμίζει την ελληνική κοινότητα (Schola Greca), η οποία δημιουργήθηκε από τους διωκόμενους Έλληνες, κατά τη διάρκεια των διωγμών που εξαπέλυσε ο Λέοντας Β’ ο Ίσαυρος.

Ήταν τόσοι πολλοί οι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν κατά μήκος του Τίβερη, που στη συνέχεια όλη η όχθη ονομάστηκε Ripa Greca.

Προχωρώντας, φτάνουμε στην Πλατεία Piazza Bocca della Verità, κοντά στην Βασιλική της Santa Maria in Cosmedin, από το ελληνικό «κοσμέω- κοσμώ».

Η εκκλησία χτίστηκε τον 7ο αιώνα και ήταν αφιερωμένη στους διωκόμενους βυζαντινούς μοναχούς. Στο περιστύλιο της εκκλησίας βρίσκεται η Bocca della Verità μια μεγάλη μαρμάρινη μάσκα.

Η Bocca della Verità βασίζεται σε μια παράδοση του μεσαίωνα, σύμφωνα με την οποία, αν βάλει κανείς το χέρι του στο στόμα της μάσκας, αυτή δε θα τον αφήσει να το τραβήξει, αν αμφισβητεί την αλήθεια του. Όλοι θυμόμαστε τη συγκεκριμένη σκηνή στην κλασική ταινία “Vacanze romane ”.

Via dei Greci

Είναι ένας μικρός πλάγιος δρόμος της οδού Via del Corso, μόλις λίγα λεπτά από την Piazza del Popolo, την Piazza di Spagna, την Fontana di Trevi και την  Piazza Venezia, με λίγα λόγια στην καρδιά της ιταλικής ζωής.

Ο ιταλικός «δρόμος των Ελλήνων» (Via dei Greci) ενώνεται με την Via del Babuino. Το 1576 ο πάπας Gregorio XIII ίδρυσε το Collegio Graecorum, προσφέροντας έτσι στους νέους έλληνες ιερείς τη δική τους σχολή την οποία έχασαν με την πτώση της Κωνσταντινούπολης, σε μια προσπάθεια να ενώσει της ελληνική εκκλησία με τη ρωμαιοκαθολική. Στις μέρες μας, το Collegio Greco λειτουργεί διοργανώνοντας σεμινάρια με συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Κάθε Κυριακή στις 10.30 τελείται η βυζαντινή λειτουργία στην ελληνική γλώσσα. Στις 2 Μαΐου γιορτάζεται η μνήμη του Αγ. Αθανασίου.

Il Caffè Greco

Βρίσκεται στη Via dei Condotti. Είναι ένα από τα πιο παλιά ιταλικά καφέ (ιδρύθηκε το 1760) της ιταλικής πρωτεύουσας.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.