Η ιταλική γλώσσα μέσω της λογοτεχνίας

Στα επίπεδα C1 και C2 της ιταλικής γλώσσας είναι υποχρεωτική η γνώση κάποιων λογοτεχνικών κειμένων. Παρουσιάζει, λοιπόν, μεγάλο ενδιαφέρον, η έκδοση της καθηγήτριας Α. Σπίνουλα (La lingua attraverso i racconti – vol. I e II), η οποία μέσω της ανάγνωσης 16 ιταλικών λογοτεχνικών κειμένων, αποσπασμάτων ή ολόκληρων διηγημάτων, ωθεί τους σπουδαστές να προσεγγίσουν την ιταλική λογοτεχνία.

Η επιλογή των κειμένων του πρώτου τόμου είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και ποικίλη. Sciascia, Moravia, N. Ginzburg, Benni, Benigni, κλπ. Τα διηγήματα και η θεματολογία που αναλύονται είναι ποικίλα και προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο δεύτερος τόμος παρουσιάζει κείμενα και ποιήματα συγγραφέων ίσως πιο δύσκολα κατανοητά στους φοιτητές όπως για παράδειγμα οι Tabucchi, Italo Svevo, D’Annunzio, San Francesco. Σε αυτά τα κείμενα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή για την βαθύτερη κατανόησή τους, και στους σπουδαστές ζητείται να παραθέσουν και τις προσωπικές τους ερμηνείες και να ετοιμάσουν τα ψυχολογικά πορτρέτα των λογοτεχνικών πρωταγωνιστών, πράγματα που προχωρούν πέρα από την απλή κατανόηση του κειμένου.

Ο σπουδαστής που προσεγγίζει αυτά τα εγχειρίδια, έχει την ευκαιρία να έρθει σε άμεση επαφή με τους σημαντικότερους ιταλούς συγγραφείς του τελευταίου αιώνα και μετέπειτα αναλύει το κείμενο, μέσω ασκήσεων κατανόησης. Παρουσιάζονται, επίσης, γραμματικά φαινόμενα της ιταλικής γλώσσας μέσω πολλαπλών ασκήσεων και ξεχωριστών ασκήσεων παραγωγής γραπτού και προφορικού λόγου.

Εμπλουτίζοντας το βιβλίο η συγγραφέας προσθέτει σε κάθε κείμενο μια σειρά από συνδέσμους χρήσιμους στον φοιτητή που θα επιθυμούσε να εμβαθύνει στην ιταλική γλώσσα ως προς τα θέματα πολιτισμικού και λογοτεχνικού χαρακτήρα.

Εν κατακλείδι η καθηγήτρια Α. Σπίνουλα παρουσίασε μια εργασία χρήσιμη που ελπίζουμε να βοηθήσει τους φοιτητές να εμβαθύνουν στην ιταλική λογοτεχνία.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.