Τα μυστήρια της Ρώμης

Η ιταλική πρωτεύουσα προσελκύει πλήθη τουριστών από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στα πολλά αξιοθέατα, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για κάθε τουρίστα, κρύβεται μία Ρώμη γεμάτη ιστορία, μύθους και κάποιες φορές μυστήριο. Η Ρώμη του Ρώμου και του Ρωμύλου με τα ετρουσκικά χαρακτηριστικά της, η παράδοση που θεωρεί τους Ιταλούς της Ρώμης ως απογόνους της Τροίας κι άλλες ιστορίες και παραδόσεις δίνουν ένα μαγικό χρώμα στην Αιώνια Πόλη.

La sedia del Diavolo (η καρέκλα του διαβόλου)

Στην αφρικανική συνοικία βρίσκονται τα ερείπια του τάφου του Elio Callistio, ο οποίος ήταν απελεύθερος του αυτοκράτορα Αδριανού. Αρχικά ήταν ένα εντυπωσιακό διώροφο κτίσμα, με πλούσιο διάκοσμο. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, το μνημείο εγκαταλείφθηκε και κατέληξε στη σημερινή του μορφή, η οποία θυμίζει έναν τεράστιο θρόνο. Η θέση του πίσω από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου, αλλά και το γεγονός ότι, για κάποια περίοδο, τις νύχτες έμοιαζε να φωτίζεται απόκοσμα από τις φωτιές που άναβαν άστεγοι για να ζεσταθούν, οδήγησε ώστε να του αποδοθεί το όνομα Sedia del Diavolo.

Tomba di Nerone (ο τάφος του Νέρωνα)

Η Piazza del Popolo αποτελεί ένα από τα εμβληματικά σημεία της Ρώμης, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Γύρω της έχει πλεχτεί ένας σκοτεινός θρύλος. Ο αυτοκράτορας Νέρωνας, έμεινε γνωστός, μεταξύ άλλων, για τους διωγμούς εναντίον των χριστιανών. Τον Ιούνιο του 68 μ.Χ., έπειτα από συνωμοσίες, ένα πραξικόπημα και την ανακήρυξη του Γάλβα ως αυτοκράτορα, ο Νέρωνας χαρακτηρίστηκε εχθρός του λαού και αναγκάστηκε να διαφύγει από τη Ρώμη. Αυτοκτόνησε, με τη βοήθεια ενός πιστού ακολούθου του,  εκεί που βρίσκεται σήμερα η Piazza del Popolo, όπου και τάφηκε. Στον τόπο ταφής του φυτεύτηκε μια καρυδιά. Ο θρύλος λέει ότι εκεί πραγματοποιούνταν τελετές μαύρης μαγείας και ότι τα πουλιά που πετούσαν πάνω από το καταραμένο δέντρο ήταν δαιμονικά πνεύματα. Τον 12ο αιώνα, ο Πάπας Πασκουάλ ΙΙ, πραγματοποίησε εξορκισμό, έκοψε την καρυδιά, ξέθαψε τα απομεινάρια του αυτοκράτορα, τα οποία έκαψε μαζί με το δέντρο και έριξε τις στάχτες στον Τίβερη. Στην θέση του τάφου, το 1472 χτίστηκε η Basílica de Santa María del Popolo, μια από τις εκκλησίες τις Ρώμης που αξίζει να επισκεφτεί κανείς.

Η πύλη της Villa Palombara

Η πύλη βρίσκεται στην καρδιά της Ρώμης, στην Piazza Vittorio Emanuele II. Από το 1600, βρίσκεται εκεί ακόμη και σήμερα η Villa Palombara. Ο θρύλος λέει ότι ο μαρκήσιος Palombara, ο οποίος ήταν παθιασμένος με την αλχημεία συναντιόταν εκεί με άλλους αλχημιστές, προσπαθώντας να βρουν τη φόρμουλα που θα μετέτρεπε οποιοδήποτε μέταλλο σε χρυσό. Μια μέρα τον επισκέφτηκε κάποιος, ο οποίος του ζήτησε χρήματα και έναν ήσυχο χώρο, προκειμένου να αναζητήσει τη φιλοσοφική λίθο. Έπειτα από πολλά πειράματα, μια μέρα, ο φιλοξενούμενος απλώς εξαφανίστηκε αφήνοντας πίσω του λίγο χρυσό και τη μαγική του φόρμουλα χαραγμένη στην πύλη. Η πύλη με τα χαραγμένα αλχημικά σύμβολα βρίσκεται ακόμα εκεί, ανάμεσα σε δυο παράξενα αγάλματα, κανείς όμως δεν κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τη φόρμουλα.

Στις Σχολές μας πιστεύουμε ακράδαντα ότι η γλώσσα δεν είναι μόνο οι λέξεις, η γραμματική και το συντακτικό. Είναι επίσης η κουλτούρα, η ιστορία, οι θρύλοι και η καθημερινότητα. Μάθε Ιταλικά στις Σχολές μας και θα ανακαλύψεις έναν καινούργιο γοητευτικό κόσμο.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.