Το γούρι του νέου έτους και οι παραδόσεις

Σχολές Καπάτου Το γούρι του νέου έτους και οι παραδόσεις

Ιταλικές παραδόσεις

Όλοι επιθυμούμε το νέο έτος να μας φέρει χαρά κι ευτυχία. Οι παραδόσεις για το νέο έτος είναι πολλές σε όλες τις χώρες. Ξεκινώντας, με την κοντινή Ιταλία το παραδοσιακό πιάτο των Ιταλών είναι το «cotechino e lenticchie», παρομοιάζοντας το στρογγυλό σχήμα της φακής με τα χρήματα και τον πλούτο. Επίσης, για γούρι φορούν κάτι κόκκινο. Στην ιταλική Napoli συνηθίζουν να πετούν τα παλιά πράγματα. Τα ζευγάρια μοιράζονται το κόκκινο ρόδι με το σύντροφό τους. Οι ιταλικές παραδόσεις, δένουν με την ιταλική παροιμία που λέει: «Πρωτοχρονιά, σε όποια χώρα και να πας έχει τη δική της παράδοση» (Capodanno, Paese che vai usanze che trovi).

Βραζιλιάνικες παραδόσεις

Στη Βραζιλία τα έθιμα είναι πολλά. Ο αρχηγός της οικογένειας χύνει ένα ποτήρι κρασί πίσω από την πλάτη του για να διώξει την ατυχία. Τα παιδιά φορούν ρούχα με κίτρινο χρώμα προς τιμήν του ήλιου (σύμβολο της αφθονίας). Επίσης, οι Βραζιλιάνοι που μένουν κοντά σε θάλασσα, συνηθίζουν να πηγαίνουν στην παραλία και να πηδούν ανάμεσα σε 7 κύματα της θάλασσας κάνοντας και από μία ευχή.

Γερμανικές παραδόσεις

Η γερμανική παράδοση θέλει το Γερμανό μασκαρεμένο, σαν να είναι καρναβάλι, να πίνει κρασί και να τρώει ξηρούς καρπούς. Το Feuerzangenbowie είναι το ποτό της φιλίας για όλο το γερμανικό λαό (κρασί, κανέλα, γαρύφαλλο, ρούμι και φλούδα από πορτοκάλι).

Ρωσικές παραδόσεις

Μια ρώσικη συνήθεια είναι να γράφουν την επιθυμία τους σε ένα χαρτί, που μετά καίνε και πίνουν τη στάχτη με ένα ποτήρι σαμπάνιας. Επίσης, οι Ρώσοι στο 12ο χτύπο της καμπάνας ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού για να καλωσορίσουν την καινούρια χρονιά. Γιορτάζουν με ρώσικη βότκα, δαμάσκηνα, ξηρούς καρπούς και ρώσικη σαλάτα.

Ισπανικές παραδόσεις

Στην Ισπανία καλωσορίζουν το νέο έτος έχοντας στο στόμα μία ρόγα σταφυλιού. Η ιδιαιτερότητα αυτού του ισπανικού εθίμου έγκειται στο εξής: 12 ρόγες σταφυλιού όσοι και οι μήνες του έτους που πρέπει να είναι καρπεροί και άφθονοι.

Σε άλλη μία ισπανόφωνη χώρα, την Κολομβία τα άτομα που αγαπούν τα ταξίδια, τα μεσάνυχτα παίρνουν τη βαλίτσα τους (άδεια βέβαια) και κάνουν μία βόλτα γύρω από το σπίτι.

Στο Μεξικό ακολουθούν το ισπανικό έθιμο με τα σταφύλια, «Nochevieya». Επίσης, αναβοσβήνουν φωτιές ρίχνοντας πέτρες, για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Πορτογαλικές παραδόσεις

Στην Πορτογαλία, όπως και στην Ισπανία, τηρούν το ίδιο έθιμο με το σταφύλι και πρέπει να φάνε 12 ρόγες σε 12 δευτερόλεπτα, και για το λόγο αυτό επιλέγουν μικρές ρόγες, ώστε να προλάβουν να τις φάνε χωρίς να πνιγούν.

Τουρκικές παραδόσεις

Στην κοντινή Τουρκία τα μεσάνυχτα οι Τούρκοι ανοίγουν όλες τις βρύσες του σπιτιού για να τους φέρει καλή τύχη.

Η εκμάθηση των ιταλικών, ισπανικών, πορτογαλικών, γερμανικών, ρωσικών, καθώς και άλλων γλωσσών, αποτελεί ένα μεγάλο προσόν στη ζωή και τη δουλειά του καθενός. Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε ξένες γλώσσες, γιατί για εμάς το να μάθει να μιλά κάποιος μία ξένη γλώσσα σημαίνει ότι είναι «πολίτης του κόσμου».

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.