Η μυρωδιά της βροχής έχει όνομα στα ισπανικά

Όλοι έχουμε περπατήσει έξω μετά τη βροχή και έχουμε αισθανθεί αυτή την ιδιαίτερη μυρωδιά που αναδύεται όταν το νερό της βροχής πέφτει στο στεγνό έδαφος. Μπορεί να μην το ξέρουν πολλοί, ούτε καν πολλοί ισπανόφωνοι, όμως στα ισπανικά η μυρωδιά της βροχής έχει όνομα! Λέγεται petricor.

Από τη δεκαετία του 1960 ήδη, οι επιστήμονες που προσπάθησαν να κατανοήσουν την προέλευση και τη φύση αυτής της μυρωδιάς της βροχής, της έδωσαν το όνομα petricor, το οποίο προκύπτει από δύο ελληνικές λέξεις , τη λέξη πέτρα και τη λέξη ιχώρ, τη ζωογόνο ουσία που έρρεε στις φλέβες των θεών και των αθανάτων σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Τότε οι επιστήμονες πίστεψαν ότι προέρχεται από έλαια φυτών και χημικά στοιχεία, τα οποία ελευθερώνονται καθώς οι σταγόνες του νερού χτυπούν στο έδαφος.

Το 2015, επιστήμονες του MIT χρησιμοποίησαν κάμερες υψηλής ταχύτητας για να κινηματογραφήσουν σταγόνες νερού που έπεφταν σε διάφορα είδη εδάφους και από διαφορετικά ύψη. Ανακάλυψαν έτσι ότι, όταν μια σταγόνα βροχής πέφτει σε πορώδες έδαφος, δημιουργούνται μέσα στη σταγόνα μικρές φυσαλίδες, οι οποίες μεγαλώνουν και τελικά σκάνε απελευθερώνοντας αερολύματα τα οποία μεταφέρουν αυτό το τόσο ιδιαίτερο άρωμα στον αέρα.

Την επόμενη φορά που θα μυρίσεις το βρεγμένο χώμα, θυμήσου: στα ισπανικά αυτή η μυρωδιά λέγεται petricor.

Κι αν θέλεις να μάθεις πολλά περισσότερα πράγματα και να ζήσεις τη μαγεία της ισπανικής γλώσσας, έλα σήμερα στις Σχολές μας!

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.