Η ιταλική πόλη Palmanova

Σχολές Καπάτου Η ιταλική πόλη Palmanova

Η Ιταλική πόλη Palmanova είναι ένας δήμος με περίπου 5.500 κατοίκους και ανήκει στην επαρχία Udine, στο νομό Friuli Venezia Guilia.

Απέχει 20 χιλιόμετρα από την πόλη Udine, περίπου 55 χιλιόμετρα από την Trieste. Προσαρτήθηκε στο Ιταλικό Βασίλειο (Regno d’Italia) το 1866.

Κατά τη διάρκεια της ιταλικής Αναγέννησης, τα φρούρια κατασκευάζονταν με ειδικούς κανόνες που βασίζονταν σε συγκεκριμένη αισθητική. Έτσι είναι και η περίπτωση της πόλης αυτής, μιας πόλης – φρούριο (città fortezza).

Η ιταλική πόλη Palmanova σχεδιάστηκε το 1593, από τους καλύτερους Βενετούς μηχανικούς της εποχής.

Το σχέδιό τους είχε στόχο να προστατεύεται αποτελεσματικά η πόλη από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των Τούρκων και των Αυστριακών εισβολέων.

Ο σχεδιασμός της πόλης είχε ανατεθεί αρχικά στο Leonardo da Vinci, αλλά επειδή εργαζόταν ήδη στο Μιλάνο, δεν μπόρεσε να αναλάβει το έργο. Ωστόσο, συνέβαλε στην ολοκλήρωσή του, δίνοντας τις πολύτιμες συμβουλές του.

Η ιταλική πόλη Palmanova ονομάζεται “la città stellata” (η πόλη σε σχήμα αστεριού), γιατί έχει πολυγωνικό σχήμα με 9 γωνίες. Είναι κτισμένη με μια πολύ αυστηρή γεωμετρική ακρίβεια και περικλείεται από τείχη μήκους 7 χιλιομέτρων.

Η πόλη αναπτύσσεται γύρω από μια κεντρική πλατεία σε σχήμα εξαγώνου, την Piazza Grande (Μεγάλη Πλατεία).

Αυτό σημαίνει ότι έξι δρόμοι συγκλίνουν στο κέντρο της. Κατά μήκος της πλατείας, υπάρχει ένα κανάλι νερού.

Η περίμετρός της είναι διακοσμημένη από διάφορα αγάλματα αξιωματούχων (I provveditori Generalli) του οχυρού της πόλης.

Από τις 9 Ιουλίου του 2017 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Εκτός από την κεντρική της εξαγωνική πλατεία (Piazza Grande), αξίζει κανείς να επισκεφτεί τον καθεδρικό ναό (Il Duomo), καθώς και τις τρεις πύλες της (Porta Udine, Porta Cidivale και Porta Aquileia ή maritime).

Όπως για την ιταλική πρωτεύουσα λέμε ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη, αντίστοιχα, για την Palmanova λέμε, ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Piazza Grande.

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Ενημερωθείτε για τα νέα τμήματα αρχαρίων, καλώντας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.