Η πολίτικη κουζίνα

Σχολές Καπάτου Η πολίτικη κουζίνα

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, η πολίτικη κουζίνα έχει ποικιλία συνταγών. Η πολίτικη κουζίνα έχει επηρεαστεί από τις παραδόσεις των γειτονικών λαών. Ο όρος «πολίτικη κουζίνα» παραπέμπει περισσότερο στον τόπο που έλαβε χώρα ένας σημαντικός πολιτισμικός διάλογος και λιγότερο στον χώρο καταγωγής αυτών των εδεσμάτων.

Ξεκινάμε αναφέροντας ένα ορεκτικό της πολίτικης κουζίνας. Το Çerkez tavuğu (Τσερκέζικο κοτόπουλο). Είναι η κορωνίδα των ορεκτικών.Όπως λέει και το όνομά του, είναι ένα έδεσμα που το έφεραν στην Κωνσταντινούπολη οι Τσερκέζοι, ένας λαός από τον χώρο του Καυκάσου.

Το κοτόπουλο, αφού βραστεί και τεμαχιστεί, αναμειγνύεται με αλεσμένα καρύδια, διάφορα μπαχαρικά και μουσκεμένο ψωμί για να «δέσει». Η διαδικασία παρασκευής είναι κάπως χρονοβόρα και γι’ αυτό σερβίρεται μόνο σε επιλεγμένα εστιατόρια.

Στην περιοχή του Καυκάσου, θεωρείται κυρίως πιάτο, στην τουρκική κουζίνα όμως καθιερώθηκε ως ορεκτικό. Σήμερα κατέχει περίοπτη θέση στον μακρύ κατάλογο των εδεσμάτων της πολίτικης κουζίνας.

Συνεχίζουμε την αναφορά μας σε ένα κυρίως πιάτο. Το Hünkar Beğendi. Αν και οι ρίζες αυτής της συνταγής παραπέμπουν στο παλάτι του Τόπκαπι* τον 17ο αιώνα, την οριστική του μορφή θα πρέπει να την έλαβε, μάλλον δυο αιώνες αργότερα.

Είναι ένα πιάτο που έχει σα βασικό υλικό τη μελιτζάνα. Δηλαδή, πρόκειται για καψαλισμένη μελιτζάνα, σε μορφή πουρέ, η οποία αναμειγνύεται με μπεσαμέλ. Τοποθετείται με δεξιοτεχνία στο πιάτο και στη συνέχεια διακοσμείται  με τριμμένο κασέρι και κοκκινιστό μοσχαράκι. Η αυθεντική συνταγή επιβάλει, όμως, κοκκινιστό αρνάκι.

Χιουνκιάρ Μπεγεντί σημαίνει «Άρεσε στον Σουλτάνο» και θεωρείται ένα από τα πιο αυθεντικά εδέσματα της τουρκικής ή πολίτικης κουζίνας. Και, φυσικά, αυτό το πιάτο δεν αρέσει μόνο στον σουλτάνο αλλά σε όλους μας, δικαιολογώντας απόλυτα το όνομά του.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Ενημερωθείτε για τα νέα θερινά τμήματα αρχαρίων ιταλικών, ισπανικών, τουρκικών και γερμανικών που ξεκινούν σύντομα, καλώντας στο 210 38 03 355.

*Τοπκαπί το πιο παλιό παλάτι της Οθωμανικής δυναστείας στην Κωνσταντινούπολη.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.