Το τρόπαιο του Mundial

Σχολές Καπάτου-Το τρόπαιο του Mundial

Το τρόπαιο του Mundial αναπαριστά δυο αθλητές που σηκώνουν στα χέρια τους τη γη. Βασικά, το τρόπαιο του μουντιάλ έχει ύψος 36,8 cm και διάμετρο βάσης 13 cm. Επιπροσθέτως, ζυγίζει 6,175 κιλά και είναι 18 καρατίων. Συγκεκριμένα, το εσωτερικό του δεν είναι μασίφ, είναι άδειο.

Χαρακτηριστικά, στη βάση του κυπέλλου υπάρχουν 2 πράσινοι κύκλοι σαν δαχτυλίδια, από ημιπολύτιμο μαλαχίτη και ανάμεσά τους αναγράφεται ευδιάκριτα η ονομασία FIFA WORLD CUP. Επίσης, στο κάτω μέρος της βάσης είναι χαραγμένα στην αυθεντική τους γλώσσα, τα ονόματα των χωρών που το κατέκτησαν από το 1974 μέχρι σήμερα, όπως : Γερμανία (1974, 1990, 2014), Αργεντινή (1978, 1986), Ιταλία (1934, 1938, 1982, 2006), Βραζιλία (1994, 2002), Γαλλία (1998), Ισπανία (2010). Μέχρι το μουντιάλ του 2038, χωρούν ακόμη ονόματα νικητριών ομάδων στη βάση του τρόπαιου. Άραγε μετά το 2038 η FIFA θα αποσύρει το συγκεκριμένο τρόπαιο;

ΤΟ ΚΥΠΕΛΟ ΕΙΝΑΙ MADE IN ITALY

Πράγματι, είναι έργο του Ιταλού γλύπτη και χρυσοχόου Silvio Gazzaniga. Συγκεκριμένα, αυτός είχε την ιδέα την οποία και σχεδίασε, ενώ η ονομαστή εταιρεία Bertoni, την πραγματοποίησε. Τότε, ο  Silvio Gazzaniga ήταν ο σχεδιαστής – δημιουργός της εταιρείας και κέρδισε το διαγωνισμό της FIFA για το μουντιάλ του 1974. Ιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν ο Giorgio Loca ενώ τώρα έχει περάσει στην κόρη του. Η εταιρεία Bertoni βρίσκεται στην περιοχή Novate του Μιλάνου, περίπου 8 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Φυσικά, η εταιρεία αυτή είναι το σύμβολο του κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Μετά τη νίκη της Εθνικής Μεξικού το 1970, η FIFA προκήρυξε επίσημο διαγωνισμό για το σχεδιασμό του κυπέλλου. Πράγματι, προτάθηκαν 53 έργα από όλο τον κόσμο, φυσικά, όλα διαφορετικά μεταξύ τους. Τελικά επικράτησε το έργο του Ιταλού γλύπτη και χρυσοχόου Silvio Gazzaniga, λόγω της μεγάλης δυναμικής που εκπέμπει και φυσικά για το ωραίο του design.

Επιπροσθέτως, το τρόπαιο του MUNDIAL παραδίδεται σε μια μικρή βαλίτσα πολυτελείας, ατσάλινη, της εταιρείας Louis Vuitton. Φυλάσσεται στην έδρα της FIFA στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

Βέβαια, ο κανονισμός αναφέρει ότι οι νικητές των παγκοσμίων κυπέλλων κρατούν το τρόπαιο για 4 χρόνια και ύστερα λαμβάνουν απλώς ένα επιχρυσωμένο αντίγραφο, ενώ το αυθεντικό παραμένει στην κατοχή της FIFA. Παλαιότερα, το κύπελλο άλλαζε χέρια, δανειζόταν κάθε φορά από την εκάστοτε νικήτρια εθνική ομάδα.

Μάλιστα, το 1970, η Βραζιλία έγινε η πρώτη χώρα στην ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου που κατέκτησε το τρόπαιο για τρίτη φορά κι έτσι απέκτησε το δικαίωμα να το κρατήσει για πάντα. Το Δεκέμβριο του 1983 χάθηκε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας στο Ρίο και δε βρέθηκε ποτέ, γι αυτό αναγκάστηκαν να το αντικαταστήσουν.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.