Τα νέα ηφαίστεια στη Μεσόγειο

Σχολές Καπάτου Τα νέα ηφαίστεια στη Μεσόγειο

Τα νέα ηφαίστεια στη Μεσόγειο καθιστούν την περιοχή σεισμογενή και αρκετά επικίνδυνη. Λόγω αυτής της ευαισθησίας, διάφορα κράτη της Μεσογείου, μεταξύ αυτών και η Ιταλία, διεξάγουν διαρκώς έρευνες.

Τα νέα ηφαίστεια της Μεσογείου φανέρωσαν μια νέα σεισμογενή αλυσίδα. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν 15 ηφαίστεια στην ιταλική χερσόνησο, που είναι βυθισμένα μέσα στη θάλασσα. Από αυτά, τα επτά παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Σύμφωνα με μελέτες, η ηφαιστειογενής αλυσίδα εκτείνεται 90 χιλιόμετρα νότια της ιταλικής πόλης Σαλέρνο (Salerno*). Το τελείωμά της φτάνει μέχρι και 30 χιλιόμετρα από την ακτή Sagineto της Καλαβρίας (Calabria**). Η αλυσίδα αυτή ονομάζεται ηφαιστειογενής αλυσίδα του Palimuro*** (Catena vulcanica del Parimuro). Το υποθαλάσσιο βάθος της ποικίλει  από 3.200 μέτρα μέχρι 80 μέτρα.

Έχουν γίνει πολλές ωκεανολογικές μελέτες από διεθνή ομάδα ερευνητών. Όλα τα δεδομένα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Nature Communications’, με τίτλο «Volcanism in slab tear fauls is larger than that in island-arcs and backarcs».

Η ομάδα απαρτίζεται από σεισμολόγους, γεωφυσιολόγους και γεωλόγους διαφόρων ινστιτούτων.

Βέβαια, η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια. Χρειάζονται ωκεανογραφικές μελέτες για να ανοίξουν νέοι ορίζοντες σε ότι αφορά τη μελέτη των ηφαιστείων της Μεσογείου.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ιταλικών και ισπανικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών και ισπανικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών και ισπανικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

*Salerno : ιταλική πόλη του νομού Campania

**Calabria : νομός της νότιας Ιταλίας

*** Palimuro : περιοχή του Δήμου Centola στην επαρχία του Σαλέρνο, στο νομό Campania.   Ο Palimuro, ήταν μυθικό πρόσωπο στο έργο Eneide (Ενιάδα) του Publio Virgilio Marone, ο ήρωας καπετάνιος που οδήγησε το στόλο του Enea.

https://www.youtube.com/watch?v=1PcEX9rXHxY

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.