Τα μπαχαρικά στην πολίτικη κουζίνα

Σχολές Καπάτου Τα μπαχαρικά στην πολίτικη κουζίνα
Τα μπαχαρικά στην πολίτικη κουζίνα παρουσιάζονται πολύ αναλυτικά στην ταινία «Πολίτικη Κουζίνα».Στη γνωστή ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, τα μπαχαρικά κατέχουν κεντρική θέση στη αφήγηση. Πολύ πετυχημένη επιλογή για μια ταινία που στηρίζεται στις γεύσεις μιας κουζίνας που μάζεψε τα αρώματα των Βαλκανίων, της Μικράς Ασίας και της Μέσης Ανατολής και τα έδεσε σ’ ένα χαρμάνι

 

Η λέξη «μπαχαρικό» καθ’ εαυτή είναι αραβικής καταγωγής και σημαίνει «μυρωδιά». Πέρασε στα Ελληνικά μέσω των Οθωμανικών-Τουρκικών. Τα μπαχαρικά στην πολίτικη κουζίνα και η χρήση αυτών έχει καταγραφεί σε ιστορικές πηγές όλων των μεγάλων πολιτισμών του παρελθόντος, εδώ και χιλιάδες χρόνια.

 

Στις αρχές του 17ου αιώνα, κτίστηκε στην οθωμανική Κωνσταντινούπολη μια μεγάλη αγορά. Ακριβώς μπροστά στο σημείο που βρισκόταν εκείνη την εποχή το κεντρικό λιμάνι της πόλης. Δεν είναι τυχαίο το ότι ονομάστηκε «Αιγυπτιακή Αγορά» (Mısır Çarşısı). Διότι σε εκείνο το σημείο έδεναν τα καράβια από την Αίγυπτο που μετέφεραν ψάθες και μπαχαρικά.

 

Η Αιγυπτιακή Αγορά είναι μια κλασική, κλειστή αγορά της εποχής εκείνης. Στέγασε και εξακολουθεί να στεγάζει γύρω στα εκατό μικρομάγαζα. Στα οθωμανικά-τουρκικά, γι’ αυτού του είδους τις αγορές, χρησιμοποιείται η αραβοπερσικής προέλευσης λέξη «Bedesten». Σήμερα, η Αιγυπτιακή Αγορά, εκτός από κεντρικό σημείο πώλησης μπαχαρικών, με πλουσιότατη ποικιλία, εξυπηρετεί και τις ανάγκες του τουρισμού.

 

Ο κατάλογος των μπαχαρικών της τουρκικής κουζίνας είναι ατελείωτος. Θα περιοριστούμε στον συμβολικό αριθμό επτά, χωρίς όμως να υποτιμούμε κανένα από τα υπόλοιπα που παραλείφθηκαν. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο τίτλος της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα», στην καταξιωμένη, διεθνή της καριέρα, αποδόθηκε στα Αγγλικά ως «A touch of spice» και στα Τουρκικά ως «Bir tutam baharat» (Μια δόση μπαχαρικά).

 

Afiyet olsun (Καλή Όρεξη)!

 

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355

https://www.youtube.com/watch?v=2clUzcVnO7Q

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.