Οι ιταλικές σπουδές στο ΕΚΠΑ

Οι σχέσεις μεταξύ του ελλαδικού χώρου και της ιταλικής χερσονήσου είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού. Πράγματι, αρχίζουν από την Αρχαιότητα και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Το 1933, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Υφηγητής του Πανεπιστημίου της Πίζας Vincenzo Biagi ξεκινά τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιταλικής Λογοτεχνίας. Βασικά, αυτό οφείλεται στο ενεργό ενδιαφέρον της Φιλοσοφικής Σχολής για τις Ιταλικές Σπουδές. Παράλληλα, ο αείμνηστος Καθηγητής Γεώργιος Ζώρας, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Ήταν πρωτεργάτης σε θέματα ελληνοϊταλικής συνεργασίας. Όμως, ο ελλην οϊταλικός πόλεμος  θα κλονίσει την πνευματική συνεργασία των δυο χωρών.

Τελικά, το 1958, χάρη στις προσπάθειες του καθηγητού Γεώργιου Ζώρα θα ξαναρχίσει η πνευματική συνεργασία μεταξύ της Φιλοσοφικής Σχολής και του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης. Πράγματι, η συνεργασία αυτή συνεχίζεται και στα επόμενα χρόνια με κομβικό σημείο το έτος 1990. Συγκεκριμένα, τότε, το μάθημα της Ιταλικής Φιλολογίας εντάσσεται σε ένα νέο Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής που ιδρύθηκε το έτος αυτό, το Γενικό Τμήμα Ξένων Πολιτισμών. Περιελάμβανε την Ιταλική, την Ισπανική καθώς και Γλώσσες και Φιλολογίες άλλων χωρών.

Το ακαδημαϊκό έτος 1999 – 2000, το Γενικό Τμήμα Ξένων Πολιτισμών μετεξελίσσεται σε Τμήμα Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Το τμήμα λειτουργεί για 10 έτη συνολικά. Το ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011, το τμήμα της Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας διασπάται σε δυο αυτοτελή τμήματα. Της Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και της Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Αναφορικά με το Τµήµα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, διαπιστώνουμε ότι έχει συνάψει μια πολύ γόνιμη συνεργασία µε την Ιταλική Πρεσβεία και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο σε επίπεδο επιστημονικών και πολιτιστικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων.

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκονται ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, πορτογαλικά, τουρκικά, ρωσικά, σουηδικά, γερμανικά, αγγλικά. Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας.

Επικοινώνησε άμεσα με τη γραμματεία των σχολών μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.