Η διακόσμηση «azulejos»

Σχολές Καπάτου Η διακόσμηση «azulejos»

Η διακόσμηση «azulejos» είναι έργα τέχνης από πλακίδια. Η διακόσμηση «azulejos» είναι σημαντική παράδοση στην Πορτογαλία. Η λέξη «azulejos» γράφεται στα πορτογαλικά και στα ισπανικά το ίδιο. Όμως προφέρεται διαφορετικά.

Στα αραβικά, απ’ όπου η λέξη αυτή έλκει την καταγωγή της, σημαίνει «γυαλισμένη πέτρα». Συγκεκριμένα, ως όρος στην ιστορία της τέχνης της Ιβηρικής χερσονήσου παραπέμπει στην τέχνη των πλακιδίων.

Αρχικά τα κύρια χρώματα που χρησιμοποιούνταν από τους ίδιους τους Άραβες ήταν το μπλε και το πράσινο, σε γεωμετρικά σχήματα. Η λέξη «azul» πέρασε τόσο στην ισπανική όσο και στην πορτογαλική γλώσσα ως «μπλε».

Στη σύγχρονη Πορτογαλία ένα «azulejo» μπορεί να είναι μικρό. Φυσικά μπορεί και να αποτελείται από δυο πλακάκια μόνο. Επίσης, μπορεί και να απεικονίζει έναν αριθμό ή το όνομα μιας οδού. Μπορεί, όμως, να αποτελείται και από εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες κυανόλευκα πλακίδια. Μπορεί και να βρίσκεται σε σταθμούς τρένων, δημόσια ή ιδιωτικά κτήρια, στάσεις λεωφορείων ή εκκλησίες, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Κοντολογίς, είναι αναπόσπαστο τμήμα του αστικού τοπίου και έχει εξελιχθεί στη διάρκεια των τελευταίων τριών αιώνων σε αυτόνομη τέχνη.

Παραδοσιακά, το πλακίδιο «azulejo» έχει τετράγωνο σχήμα, περίπου 12 εκατοστά από κάθε πλευρά χωρίς να ισχύουν πάντα οι ίδιες διαστάσεις. Τα πλακίδια «azulejos» είναι η μετεξέλιξη των ισπανικών «alicatados». Το πρώτο παράδειγμα διακόσμησης «azulejos» το βλέπουμε στην Πορτογαλία, στην πόλη Sintra, λίγο έξω από τη Λισσαβόνα, σε ένα εθνικό κτήριο. Πρόσφατα στη Λισσαβόνα το εσωτερικό του ξενοδοχείου «Hotel Ritz» έχει διακοσμηθεί με παραστάσεις πλακιδίων «azulejos».

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας γίνονται στα κεντρικά των σχολών Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και στα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Περιστέρι, Μαρούσι.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.