Ρόντα και ταυρομαχίες

Σχολές Καπάτου Ρόντα και ταυρομαχίες

Οι ταυρομαχίες στην Ιβηρική χερσόνησο έχουν μια μακραίωνη παράδοση που φτάνει, με διαφορετικές μορφές, μέχρι την εποχή των Ρωμαίων ή ακόμα και των αρχαίων Περσών. Σε άλλες εποχές, η μάχη ανάμεσα στον ταύρο και τον άνθρωπο ήταν απλώς μια αρχαϊκή αναπαράσταση που συμβόλιζε τη συνάντηση με τον θάνατο.

Στη μεσαιωνική Ισπανία, η δημόσια θανάτωση ενός ταύρου ήταν προνόμιο των ευγενών και των ιπποτών και γινόταν με διάφορες αφορμές. Για παράδειγμα ένας σημαντικός γάμος, ένα τάμα σε κάποιον άγιο ή ακόμα και για μια γυναίκα.

Η κατάσταση αυτή διαφοροποιήθηκε τον 18ο αιώνα, όταν περιήλθε η Ισπανία στη δυναστεία των Βουρβόνων. Οι περιστασιακές ταυρομαχίες έπαψαν πλέον να είναι προνόμιο των ολίγων και, συνειδητά, μετατράπηκαν σε λαϊκό θέαμα, με στόχο την παρέκκλιση του αγροτικού πληθυσμού από την οικονομική εξαθλίωση.

Στην πόλη Ronda της Ανδαλουσίας βρίσκεται η αρένα στην οποία, τον 18ο αιώνα, έγιναν για πρώτη φορά ταυρομαχίες με τους σημερινούς κανόνες, υπό τη μορφή θεάματος. Αιτία γι’ αυτό, ήταν ότι στη Ronda βρισκόταν, ήδη από τον 16ο αιώνα, η  Βασιλική Ιππική Σχολή («Escuela de Equitación de la Real Maestranza de Caballería de Ronda»). Ο Francisco Romero ήταν ο πρώτος που θανάτωσε τον ταύρο πεζός, καθιερώνοντας τους νέους κανόνες.

Στη σύγχρονη Ισπανία γίνονται, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, γύρω στις δυο χιλιάδες ταυρομαχίες. Οι πιο φημισμένες αρένες («Plaza de Toros») είναι αυτές της Μαδρίτης («Las Ventas») και της Σεβίλλης («Real Maestranza»).

Η αρένα της Ρόντα, με διάμετρο 66 μέτρων, θεωρείται υπερβολικά μεγάλη για σύγχρονες ταυρομαχίες και έχει πλέον μουσειακό χαρακτήρα. Μόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου, ξαναζωντανεύει και στη Ρόντα, υπό μορφή πανηγυριού, αυτό το έθιμο. Ονομάζεται «Corrida Coyesca», προς τιμήν του ζωγράφου της βασιλικής αυλής Francisco de Goya.

Παραδόξως, ο Francisco de Goya ήταν από τους πρώτους που στηλίτευσε αυτό το έθιμο σε μια σειρά χαλκογραφιών. Χαρακτηριστική είναι η «Tauromaquia», φύλλο 14, από το έτος 1815.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ισπανική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ισπανικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ισπανικών, καθώς και παιδικά τμήματα ισπανικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.