Η Σικελία στο πέρασμα του χρόνου

Σχολές Καπάτου Η Σικελία στο πέρασμα του χρόνου

Η Σικελία στο πέρασμα του χρόνου φέρει πολλά τοπωνύμια. Στα νοτιοδυτικά, υπάρχουν πολλά τοπωνύμια αραβικής καταγωγής. Είναι κατάλοιπα της αραβικής κυριαρχίας στο μεσαίωνα που διαδέχθηκε τη βυζαντινή. Σε επίπεδο τοπωνυμίων, το σικελικό μωσαϊκό συμπληρώνουν φοινικικές και λατινικές λέξεις και, όπως είναι φυσικό, από τη σύγχρονη ιταλική γλώσσα.

Η Σικελία στο πέρασμα του χρόνου καταγράφει τη νορμανδική παρουσία. Φυσικά και είναι ορατή μέχρι και σήμερα σε αρκετά κτήρια. Αναφερόμαστε κυρίως σε εκκλησίες, μια μοναδική αραβο-νορμανδική σύνθεση που αναπτύχθηκε στη Σικελία τον 11ο και 12ο αιώνα.

Η εποχή της ισπανικής κυριαρχίας, από το τέλος του Μεσαίωνα μέχρι τον 17ο αιώνα, απέκοψε τη Σικελία από τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ιταλία. Γι’ αυτό το λόγο συγκεκριμένα η αναγέννηση εδώ σπάνια εκπροσωπείται. Όπως άλλωστε φαίνεται και στην υπόλοιπη Νότια Ιταλία. Αντ’ αυτού, υπάρχουν γοτθικά στοιχεία, με καταλανικές ιδιαιτερότητες, και, φυσικά, μπαρόκ. Οι πόλεις Catania, Noto και Ragusa είναι τρία χαρακτηριστικά δείγματα σικελικού μπαρόκ.

Αν υπάρχει ένα κτήριο στη Σικελία στο οποίο να αποτυπώνεται συμβολικά το πολύμορφό της παρελθόν και να αγγίζει το παρόν, αυτό είναι αναμφίβολα ο καθεδρικός ναός των Συρακουσών. Στο σκελετό του ναού είναι διακριτές οι αρχαίες κολώνες. Φέρουν δωρικά κιονόκρανα. Οι ενδιάμεσοι, ελεύθεροι χώροι, ανάμεσα στις κολώνες, κτίστηκαν την εποχή του Βυζαντίου. Με στόχο να προκύψει μια βασιλική.

Από την cella του αρχαίου ναού δημιουργήθηκαν, με το κόψιμο οκτώ καμάρων ανά πλευρά, τα τρία κλίτη της βασιλικής. Την εποχή των Νορμανδών, τον 11ο αιώνα, προστέθηκαν τόσο μια καινούργια πρόσοψη, όσο και νέα παράθυρα, καθώς και αψίδες στο εσωτερικό.

Όλα αυτά τα στοιχεία παραπέμπουν με σαφήνεια στην αραβο-νορμανδική σύνθεση της εποχής εκείνης. Το μπαρόκ της ισπανικής περιόδου εκπροσωπείται τόσο στα παρεκκλήσια που βρίσκονται στη δυτική πλευρά όσο και στην σύγχρονη πρόσοψη του ναού. Αφού η προγενέστερη, η αραβο-νορμανδική, καταστράφηκε στο μεγάλο σεισμό του 1693.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=cBZZT7N0zrs

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.