Το «Estilo Manuelino»

Σχολές Καπάτου Το «Estilo Manuelino»

Το «Estilo Manuelino» (Manueline)

Το «Estilo Manuelino» είναι το αποκορύφωμα της πορτογαλικής αρχιτεκτονικής. Ο όρος «Estilo Manuelino» (Manueline) χαρακτηρίζει ένα ιδιαίτερο ύφος που αναπτύχθηκε στην Πορτογαλία τις πρώτες δεκαετίες του 16ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα συνδυασμό γοτθικών και αναγεννησιακών στοιχείων στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση.

Όπως και σ’ άλλες περιπτώσεις, έτσι και σ’ αυτήν, ο όρος επινοήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Η επιλογή αυτή είναι προφανής· σηματοδοτεί την εποχή του βασιλιά της Πορτογαλίας Μανουήλ Α΄ (1469-1521). Δηλαδή, την εποχή που η Πορτογαλία ήταν κυρίαρχη στις θάλασσες και τα κρατικά ταμεία ήταν γεμάτα.

Επιπλέον, το «Estilo Manuelino», ή «Μανουελισμός», όπως θα μπορούσε να αποδοθεί ελεύθερα, είναι μια σύνθεση ύστερων γοτθικών στοιχείων, με επιρροές από το «Estilo Plateresco» και το «Estilo Mudéjar» της γειτονικής Ισπανίας. Επίσης, διακρίνονται στοιχεία από την ιταλική αναγέννηση και τη φλαμανδική αρχιτεκτονική.

Σύμφωνα με μια άποψη, στην περίπτωση της Πορτογαλίας, η σύνθεση αυτή σηματοδοτεί την μετάβαση από το γοτθικό ύφος στην αναγέννηση.

Δεν είναι διόλου παράξενη η δημιουργία αυτής της σύνθεσης. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι Πορτογάλοι αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες εκείνης της εποχής ήταν ενημερωμένοι για τις αναζητήσεις στον τομέα τους στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο. Κάποιοι δε, γαλλικής ή ισπανικής καταγωγής, όπως ήταν φυσικό μετέφεραν την τεχνογνωσία τους στην Πορτογαλία.

Το «Estilo Manuelino» αποτυπώθηκε σε δημόσια κτήρια, μοναστήρια και κυρίως σε εκκλησίες που ανεγέρθηκαν εκείνη την εποχή (1490-1540). Το «Estilo Manuelino» είναι ταυτόχρονα και μια γιορτή της Πορτογαλίας για τις ανακαλύψεις που έκαναν οι θαλασσοπόροι της στα πέρατα της οικουμένης. Μια γιορτή την οποία χρηματοδοτούσε αφειδώς η πορτογαλική ελίτ της εποχής των ανακαλύψεων και, φυσικά, το παλάτι. Ο πλούτος που συσσωρεύτηκε, όπως άλλωστε και οι ανακαλύψεις καθ’ εαυτές, εκλήφθηκαν ως «θείο δώρο». Αυτό συνέβη σε μια εποχή όπου οι βασιλιάδες κυβερνούσαν «ελέω Θεού» και θεωρούσαν τους εαυτούς τους εκπροσώπους του Θεού στη γη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Μοναστήρι του Ιερώνυμου (Mosteiro dos Jerónimos), στην περιοχή Belém, είναι αναμφίβολα το εντυπωσιακότερο δείγμα αυτού του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και καλλιτεχνικού στιλ. Βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της Λισσαβόνας,

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.