Η Santa Lucia

Σχολές Καπάτου Η Santa Lucia

Η Santa Lucia της Σουηδίας.

Η Santa Lucia γιορτάζεται και στη Σουηδία. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της 13ης Δεκεμβρίου, χιλιάδες παιδάκια, κορίτσια και αγόρια ξεχύνονται στους δρόμους για να γιορτάσουν τη Santa Lucia.

Τα κοριτσάκια με λευκά φουστανάκια κρατούν ένα αναμμένο κερί στο χέρι και φορώντας ένα στεφανάκι με φωτάκια, φωτίζουν το σκοτεινό σουηδικό χειμώνα. Μάλιστα, στη λιτανεία της Santa Lucia στη Σουηδία, ένα κοριτσάκι προηγείται της πομπής και αναπαριστά την Αγία. Ακολουθούν κι άλλα παρανυφάκια ή παραγαμπράκια, τα οποία φορούν στεφάνια με χρυσά αστέρια.

Η Santa Lucia είναι Αγία της πόλης Siracusa της Σικελίας.

Υπάρχουν πολλές απόψεις ως προς το πώς αυτή η γιορτή έφτασε στη Σουηδία. Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι οι χριστιανοί της Ιταλίας ταξίδεψαν στη Σκανδιναβία για να διαδώσουν το χριστιανισμό. Η παράδοση λέει, ότι η αριστοκρατία της Σουηδίας, το 1700, εισήγαγε τη συνήθεια να φορά η πρωτότοκη κόρη τα άσπρα ρούχα, όπως η Santa Lucia και να προσφέρει το πρωινό στους γονείς της στο κρεβάτι, την αυγή της 13ης Δεκεμβρίου.

Από τότε, κάθε χρόνο, «στεφανώνεται» μια Lucia σε κάθε σουηδική πόλη. Πρόκειται για νέες κοπέλες από την κάθε περιοχή. Πρέπει να είναι καλλίφωνες, για να μπορούν στη συνέχεια να τραγουδούν στις πλατείες της πόλης, στα νοσοκομεία, στα εμπορικά κέντρα, στα γηροκομεία, στα εργοστάσια. Στις μέρες μας, μπορεί να «στεφανωθεί» και ένα αγόρι στη γιορτή της Santa Lucia.

Η Santa Lucia γιορτάζεται στη Siracusa της Σικελίας.

Συνδέεται άμεσα με το κράτος της Σουηδίας, καθώς η στεφανωμένη Lucia της Σουηδίας συμμετέχει και στη γιορτή που γίνεται στη Siracusa.

Αγαπημένη σκηνή των γιορτών αυτών είναι τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ακούγονται παντού. Επίσης, τα γλυκά που προσφέρονται σε όλο τον κόσμο, όπως κρουασάν, κουλουράκια από πιπερόριζα (τα λεγόμενα Pepparkakor). Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Siracusa, το παραδοσιακό γλυκό ονομάζεται «cuccia», και έχει σαν βάση το ανθότυρο και το μέλι.

Σχετικά με αυτό το γλυκό, η παράδοση αναφέρει ότι τα παλιά χρόνια, ένας λιμός είχε πλήξει το λαό της Σικελίας αφήνοντάς τον χωρίς τρόφιμα. Τότε, άραξε στο λιμάνι του Palermo ένα καράβι γεμάτο σιτάρι. Ο πεινασμένος λαός της Σικελίας δεν περίμενε να αλεστεί το σιτάρι και να γίνει αλεύρι, για να φτιάξουν ψωμί και πάστα. Πράγματι, λόγω της υπερβολικής πείνας, το έβρασαν όπως ήταν και το έφαγαν.

Έτσι και τώρα, στη Σικελία, τη μέρα της Santa Lucia φτιάχνεται το γλυκό cuccia με τον ίδιο τρόπο, προσθέτοντας μόνο ανθότυρο και μέλι. Η Santa Lucia βοήθησε το λαό εκείνη τη μέρα στέλνοντας το καράβι με το στάρι. Έτσι, δε νοούνται πλέον Χριστούγεννα στη Siracusa και στη Σουηδία χωρίς τη γιορτή της Santa Lucia. Συμβολίζει το φως στην καρδιά του χειμώνα.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα σουηδικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online σουηδικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=vl6o4mG25Ec

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.