Χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ισπανίας

Σχολές Καπάτου Χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ισπανίας

Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ισπανίας και «Η Νύχτα η καλή»

Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ισπανίας κατέχουν κυρίαρχη θέση στο τραπέζι αυτήν την περίοδο. Τα Χριστούγεννα στην Ισπανία όπως και στις περισσότερες χώρες του χριστιανικού κόσμου, είναι μια περίοδος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Η «Η Νύχτα, η καλή» (Nochebuena), όπως αποκαλείται η παραμονή των Χριστουγέννων στα ισπανικά, είναι αφιερωμένη στην οικογένεια. Συνήθη εδέσματα αυτήν την ημέρα είναι όλων των ειδών τα θαλασσινά και τα κρεατικά.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ένα «εθνικό» έδεσμα γι’ αυτή τη μέρα, σε μια χώρα όπως η Ισπανία, που έχει τόσες πολλές τοπικές ιδιαιτερότητες. Όσον αφορά στα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ισπανίας, τα πράγματα είναι λίγο πιο σαφή. Κυριαρχούν το turrón και οι polvorones.

Turrón, ένα είδος αμυγδαλωτού

Το turrón είναι ένα είδος αμυγδαλωτού που αναμειγνύεται με αυγά, μέλι  και ζάχαρη. Διακρίνεται στο turrón του Alicante, που είναι σκληρό (duro) και θυμίζει το παστέλι με αμύγδαλα στην Ελλάδα. Και στο turrón της Jijona που είναι πιο μαλακό (blando). Μια παραλλαγή του μαλακού turrón είναι αυτό με κρόκο αυγού (turrón de yema). Όταν είναι καψαλισμένο ονομάζεται «turrón de yema tostada» και θυμίζει, εκ πρώτης όψεως, crème brûlée ή, με ακόμη μεγαλύτερη φαντασία, καζάν ντιπί. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει την εμφάνιση τους και διάφορες άλλες παραλλαγές. Συγκεκριμένα με πορτοκάλι, με σοκολάτα κ.λ.π. Όλων των ειδών τα turrón διατίθενται σε μπάρες μήκους 20 εκατοστών περίπου.

Polvorones, ένα είδος κουραμπιέ

Οι polvorones (ενικός αριθμός el polvorón) θυμίζουν τους κουραμπιέδες. Υπάγονται στην ευρύτερη κατηγορία των «mantecados». Δηλαδή των γλυκών που έχουν ως βάση τους κάποια λιπαντική ουσία, κατά κανόνα το βούτυρο. Ο όρος «polvorón» προέρχεται από τη λέξη «el polvo», που στα Ισπανικά σημαίνει απλά σκόνη. Πράγματι, οι polvorones είναι ένα είδος μαλακών κουραμπιέδων που λιώνουν στο στόμα σαν σκόνη. Την περίοδο των Χριστουγέννων, διατίθενται σ’ όλα τα σουπερμάρκετ, ή σε συναφή μαγαζιά. Τυλιγμένα σ’ ένα κομμάτι χαρτί επί του οποίου αναγράφεται η γεύση του εκάστοτε polvorón. Στην ίδια την Ισπανία, υπάρχουν πάνω από είκοσι διαφορετικές γεύσεις. Ενώ καταγράφονται και πολλές άλλες παραλλαγές του polvorón στον υπόλοιπο ισπανόφωνο κόσμο.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ισπανική γλώσσα και κουλτούρα, με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Encuentros και Enpractica.

Μαθήματα ισπανικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ισπανικών, καθώς και παιδικά τμήματα ισπανικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=OZUUzsuuQuE

https://www.youtube.com/watch?v=zHX3tM2PtSQ

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.