Το Pandolce της Γένοβας

Σχολές Καπάτου Το Pandolce της Γένοβας

Το Pandolce της Γένοβας, το γλυκό των Χριστουγέννων

Το Pandolce της Γένοβας είναι το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων. Το Pandolce, δεν λείπει ποτέ από το γιορτινό τραπέζι των γενοβέζων.

Το Pandolce της Γένοβας είναι ένα γλυκό, πλούσιο σε σταφίδα, κουκουνάρι και κομματάκια από αποξηραμένα φρούτα.

Βασικά, την περίοδο των Χριστουγέννων, το Pandolce της Γένοβας κοσμεί όλες τις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων της «Superba». Όπως αποκαλούν την πόλη της Γένοβας.

Το Pandolce της Γένοβας και οι παραλλαγές του

Υπάρχουν δύο διαφορετικές συνταγές για την παρασκευή του. Συγκεκριμένα, το Pandolce της Γένοβας που ήδη αναφέραμε, έχει ένα είδος πιο μαλακό και φουσκωτό και ένα άλλο είδος, που είναι πιο λεπτό. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, η συνταγή του γλυκού αυτού έχει τις ρίζες της στην Περσία.

Η παράδοση αναφέρει ότι το Pandolce της Γένοβας οφείλει την ύπαρξή του στο δόγη Andrea Doria, της Repubblica της Γένοβας. Πράγματι, όταν έκανε μεγάλα ταξίδια, ήθελε να έχει μαζί του ένα γλυκό που να διατηρείται. Έτσι, έβαλε τους ζαχαροπλάστες της Γένοβας να διαγωνιστούν στην παρουσίαση ενός γλυκού, αντιπροσωπευτικού της Γένοβας. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του Pandolce.

Τα παλιά χρόνια, το Pandolce το έφερνε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ένας νέος. Σύμφωνα με την παράδοση, το παρέδιδε στον πιο ηλικιωμένο της οικογένειας, αφού πρώτα είχε βάλει πάνω στο γλυκό ένα φυλλαράκι δάφνης. Πράγματι, αποτελούσε ένα σύμβολο τύχης και ευημερίας. Εκείνος λοιπόν, έκοβε το γλυκό και το μοίραζε σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Μάλιστα, κρατούσε δυο φέτες από το Pandolce. Τη μία, την έδινε στον πρώτο που θα του χτυπούσε την πόρτα. Τη δεύτερη, στο San Biagio (3 Φεβρουαρίου), προστάτη του λαιμού, για να φροντίζει τους πάσχοντες από πονόλαιμο.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το γλυκό αυτό είναι γνωστό στην Αγγλία και στην Αμερική, με την ονομασία «Γένοβα κέικ».

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα, με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Incontri και Inpratica.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=yTiKmdbyEuU

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.