Το ιταλικό καπέλο Borsalino

Σχολές Καπάτου Το ιταλικό καπέλο Borsalino

Το ιταλικό καπέλο Borsalino από μια άλλη εποχή

Το ιταλικό καπέλο Borsalino είναι ένα είδος χειμωνιάτικου καπέλου από τσόχα. Αυτό το ιταλικό καπέλο ήταν της μόδας από τα τέλη του 1800 μέχρι το 1950. Βασικά, Το ιταλικό καπέλο Borsalino ήταν ένα ανδρικό αξεσουάρ της πλούσιας ιταλικής τάξης της εποχής εκείνης.

Συγκεκριμένα, το μαύρο και το καφέ ήταν τα πιο χαρακτηριστικά και συνηθισμένα χρώματά του. Όμως, από το 1970 και μετά, πέρασε η μόδα του και εξακολουθούσαν πια να το φορούν μόνο οι παραδοσιακοί Ιταλοί ή οι ηλικιωμένοι.

Το ιταλικό καπέλο Borsalino είναι διάσημο

Το ιταλικό καπέλο Borsalino έχει φορεθεί από  παγκοσμίως γνωστές προσωπικότητες. Αξίζει να αναφέρουμε τον  γνωστό σε όλους Al Capone, τον σκηνοθέτη Federico Fellini. Επίσης, τους γνωστούς ηθοποιούς Harrison Ford στο «Indiana Jones» και Humphrey Bogart στην ταινία «Casablanca».

Βασικά, το ιταλικό καπέλο Borsalino είχε ταυτιστεί με τους γκάνγκστερ, τους ιδιωτικούς ντετέκτιβ και είχε πάντα τη θέση του σε ταινίες western και film noir.

Μάλιστα, ο Alain Delon είχε την ιδέα να αναγράφεται το όνομα της εταιρείας Borsalino και στις διαφημιστικές αφίσες των ταινιών. Ξεκινώντας, βέβαια, από την ομώνυμη ταινία «Borsalino», στην οποία ήταν κι ο πρωταγωνιστής.

Η εταιρεία «Borsalino»

Η «Borsalino» είναι μια ιταλική εταιρεία που ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου 1857 από τον Giuseppe Borsalino, στην πόλη Alessandria του Piemonte, στη Βόρεια Ιταλία. Βασικά, λίγο πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εταιρεία ήταν σε μεγάλη ανάπτυξη. Κατασκεύαζε δύο εκατομμύρια καπέλα. Μάλιστα, τα περισσότερα εξάγονταν σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, απασχολούσε 2.500 υπαλλήλους και κυκλοφορούσαν πάνω από 2.500 μοντέλα, το ένα καλύτερο από το άλλο. Το εργοστάσιο αποτελούσε πηγή πλούτου για τους κατοίκους της περιοχής του Piemonte.

Το βασικό υλικό για την κατασκευή του καπέλου προερχόταν αποκλειστικά από το τρίχωμα κουνελιών που εκτρέφονταν οικιακά στην περιοχή. Με διάφορες τεχνικές, το τρίχωμα γινόταν ένα ύφασμα σαν τσόχα, περνώντας από 70 διαφορετικά στάδια για την ολοκλήρωσή του.

Όμως, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ζήτηση μειώθηκε αισθητά και τα καπέλα με το φαρδύ γείσο άρχισαν να χάνουν την αίγλη τους.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, λόγω οικονομικής διαχείρισης, το εργοστάσιο παρά λίγο να βάλει λουκέτο, αλλά την τελευταία στιγμή, πέρασε στα χέρια του ιταλο-σουηδού επιχειρηματία Philippe Camperio.

Έτσι, στις μέρες μας απασχολεί περίπου 100 εργαζόμενους και οι πωλήσεις ξεπερνούν τις 200.000 ετησίως.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2017, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 160 χρόνων λειτουργίας του εργοστασίου, το ιταλικό Υπουργείο Ανάπτυξης αφιέρωσε ένα γραμματόσημο στο καπέλο borsalino.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα, με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Incontri και Inpratica.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=Q95ggiMoJHg

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.