Το τουρκικό παλάτι Çırağan

Σχολές Καπάτου Το τουρκικό παλάτι Çırağan

Çırağan, το εκθαμβωτικό τουρκικό παλάτι

Το τουρκικό παλάτι Çırağan είναι ένα από τα παλάτια που χτίστηκαν στην ευρωπαϊκή όχθη του Βοσπόρου. Είναι το πιο εκθαμβωτικό σε σύγκριση με τα άλλα. Η ιστορία του ξεκινάει στο β’ μισό του 19ου αιώνα.

Στο β’ μισό του 19ου αιώνα, η ζωή των Οθωμανών σουλτάνων είχε μετατοπιστεί από το παλάτι του Τοπκαπί (Topkapı Saaryı) στα ακρογιάλια του Βοσπόρου. Η μετατόπιση αυτή είχε καθαρά πολιτικό υπόβαθρο. Σηματοδοτούσε την απαγκίστρωση από τον ισλαμικό κόσμο και την υιοθέτηση αντιλήψεων που έρχονταν από τη δυτική Ευρώπη. Η αρχιτεκτονική ήταν μόνο μία, και ορατή δια γυμνού οφθαλμού, από τις πολλές εκφάνσεις αυτής της αλλαγής.

Σ’ όλο το β’ μισό του 19ου αιώνα, ανεγέρθησαν, και στις δυο όχθες του Βοσπόρου, πολυάριθμες επαύλεις. Επίσης, κιόσκια και παλάτια για να φιλοξενήσουν την ανερχόμενη αστική τάξη της Κωνσταντινούπολης και μέλη της σουλτανικής οικογένειας. Ένα απ’ αυτά ήταν και το τουρκικό παλάτι Çırağan. Χτίστηκε στην ευρωπαϊκή όχθη του Βοσπόρου τη δεκαετία του 1860, στα πρότυπα του παλατιού του Dolmabahçe, και μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά απ’ αυτό.

Το 1878, το τουρκικό παλάτι Çırağan ήταν μάρτυρας ενός ανεπιτυχούς πραξικοπήματος. Σ’ αυτό είχε εγκλειστεί ο έκπτωτος Οθωμανός σουλτάνος, Μουράτ Ε΄ (V. Murad), με την αιτιολογία ότι ήταν ψυχασθενής. Η προσπάθεια της μητέρας του, για ανατροπή του αυταρχικού σουλτάνου Αβδούλχαμιτ Β΄ (II. Abdülhamit), απέτυχε κι ως αποτέλεσμα είχε τον εγκλεισμό της οικογένειας του Μουράτ Ε΄ σ’ ένα άλλο κτήριο.

Ο ίδιος ο σουλτάνος Abdülaziz, κατά τη βασιλεία του οποίου κτίστηκε το τουρκικό παλάτι Çırağan, το κατοίκησε μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό συνέβη γιατί το βρήκε αρκετά «υγρό», κι επέστρεψε στο παλάτι του Dolmabahçe.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=p69mbIouEKQ

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.