Τα «Ορτύκια» των Συρακουσών

Σχολές Καπάτου Τα «Ορτύκια» των Συρακουσών

Τα «Ορτύκια» των Συρακουσών κι η ιστορία τους

Τα «Ορτύκια» των Συρακουσών έχουν τη δικιά τους ιστορία. Το όνομα των Συρακουσών προέρχεται από τη γλώσσα των πρώτων κατοίκων της περιοχής. Και πιο συγκεκριμένα από την ονομασία ενός έλους.

Οι Έλληνες άποικοι από την Κόρινθο, που έφτασαν σε αυτό το μέρος της Σικελίας τον 8ο αιώνα π.Χ., εποίκησαν ένα νησάκι. Αυτό το νησάκι χωρίζεται από τη στεριά μ’ έναν στενό πορθμό μήκους 500 μέτρων περίπου. Το ονόμασαν «Ορτύκια». Τα «Ορτύκια» των Συρακουσών είναι το αρχαίο όνομα της Δήλου.

Τα «Ορτύκια» των Συρακουσών, ένα μικρό νησάκι

Η ιστορία των Συρακουσών στην αρχαιότητα είναι πολυδιάστατη. Με στιγμές ευημερίας και ανόδου. Πολλές φορές, όμως, και με περιόδους κοινωνικών αναταραχών και αιματηρών συγκρούσεων. Η πόλη αναπτύχθηκε με επίκεντρο τα «Ορτύκια». Όμως επεκτάθηκε, σε πολλές περιπτώσεις, πολύ πέραν αυτής της νησίδας.

Τον 3ο αιώνα π.Χ. τα τείχη των Συρακουσών, που περιλάμβαναν κι ένα σημαντικό τμήμα της ενδοχώρας, έφτασαν να έχουν μήκος 27 χιλιομέτρων. Αν ισχύουν τα όσα έχουν καταγραφεί στις πηγές, η πόλη θα πρέπει να είχε φτάσει εκείνη την εποχή το ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Σήμερα, οι Συρακούσες έχουν γύρω στις 130.000 χιλιάδες κατοίκους. Τα «Ορτύκια» των Συρακουσών (Ortigia) συνδέονται με τη στεριά με δυο γέφυρες. Ο στενός πορθμός με τα ψαροκάικα και τα τουριστικά σκάφη είναι, στην ουσία, προέκταση του λιμανιού. Το νησάκι έχει μήκος 1 χιλιόμετρο περίπου και πλάτος γύρω στα 500 μέτρα. Είναι σήμερα η αρχή και το τέλος όλων των επισκεπτών των Συρακουσών. Αναμφίβολα, είναι το «κόσμημα» της πόλης.

Στην πρώτη πλατεία, την πολυσύχναστη Piazza Pancali, ελκύουν την προσοχή του κάθε τουρίστα τα απομεινάρια του αρχαίου ναού. Τα «Ορτύκια» των Συρακουσών φιλοξενούν το ναό του θεού Απόλλωνα.

Ένας ναός αφιερωμένος στο θεό Απόλλωνα. Μάλλον, πρόκειται για τον πρώτο δωρικό ναό αυτού του τύπου που χτίστηκε στη Σικελία (6ος αιώνας π.Χ.). Αποτέλεσε το πρότυπο για την ανέγερση παρόμοιων ναών, από πέτρα, σε όλο το νησί. Στη μακραίωνη πορεία του, την εποχή του Βυζαντίου, ο ναός του Απόλλωνα μετατράπηκε σε εκκλησία. Την εποχή των Αράβων μετετράπη σε μουσουλμανικό τέμενος. Σήμερα, τα απομεινάρια του είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Piazza Pancali.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Incontri nuovi και In pratica, καθώς και τα βοηθητικά Verbi και Preposizioni.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=g3_Zb5cRhK4

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.