Ο λαός των Sami

Σχολές Καπάτου Ο λαός των Sami

Ο λαός των Sami της Σκανδιναβίας

Ο λαός των Sami είναι ο πιο παλιός λαός της Σκανδιναβίας. Ο λαός των Sami κατοικεί σε μια ζώνη που καλύπτει το βόρειο τμήμα της Σκανδιναβίας, καθώς και της χερσονήσου Kola (Кольский полуостров) της Ρωσίας. Υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός τους αγγίζει συνολικά τα 80.000 άτομα. Συγκεκριμένα, ο λαός των Sami κατανέμεται ως εξής. Γύρω στους 50.000 ζουν στη Νορβηγία, 20.000 στη Σουηδία, 8.000 στη Φινλανδία και 2.000 στη Ρωσία. Μάλιστα, κατοικούσαν στις περιοχές αυτές, πριν ακόμη καθοριστούν τα σύνορα που διαχώρισαν τα κράτη.

Συχνά, ο λαός των Sami αποκαλείται και «Λάπωνες». Οι ίδιοι όμως, θεωρούν αυτό τον όρο, όχι μόνο ξενόφερτο, αλλά και υποτιμητικό. Η ονομασία «Λάπωνας» προέρχεται από τη ρίζα «lapp», που στα Σουηδικά σημαίνει ρακένδυτος. Έτσι, ο λαός των Sami ονομάζει τον τόπο τους «Sápmi» και όχι «Λαπωνία».

Ο λαός των Sami ακούει, επίσης, στην ονομασία «Solen och vindens folk». Στα σουηδικά σημαίνει «ο κόσμος του ήλιου και του ανέμου».

Ο λαός των Sami κι οι εποχές του χρόνου

Για τους Sami, οι εποχές του χρόνου είναι οκτώ. Πράγματι, ο διαχωρισμός των εποχών γίνεται ανάλογα με τις αλλαγές στο κλίμα και στη φύση, που επηρεάζουν τη ζωή και τις δραστηριότητές τους.

Η πατροπαράδοτη ενδυμασία τους είναι τα «Kolt». Μάλιστα, το πίσω μέρος τους δείχνει εάν κάποιος είναι παντρεμένος ή όχι.

Ο λαός των Sami θεωρεί το γάμο πολύ σημαντικό, γιατί τους προσφέρει κάποια κοινωνικά προνόμια. Το φλερτ ξεκινάει από τα αγόρια που χαρίζουν δώρα στις κοπέλες που τους ενδιαφέρουν. Τα αγόρια μπορούν να φλερτάρουν με αυτό τον τρόπο με πολλά κορίτσια και αντίστοιχα, τα κορίτσια να δεχτούν δώρα από πολλά αγόρια. Όμως, όταν τα κορίτσια επιλέξουν το σύντροφό τους, πρέπει να επιστρέψουν στα υπόλοιπα αγόρια τα δώρα που τους έκαναν.

Ο λαός των Sami έχει δικά του ήθη κι έθιμα, σύμφωνα με τις παραδόσεις. Πιστεύουν στη μαγεία των ονείρων και τους δίνουν ερμηνείες. Από τις παλιές τους θεότητες, ξεχωρίζει η Μητέρα Γη, η θεά της βροντής και της γέννας.

Παλιά, οι Sami ήταν νομαδικός λαός. Στις μέρες μας όμως, ζουν σε μικρά χωριουδάκια. Ασχολούνται με την εκτροφή ταράνδων και το ψάρεμα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει και τον τουρισμό.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα σουηδικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online σουηδικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=B2WpJHzbbpc

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.