Το τουρκικό μουσείο μαλλιών

Σχολές Καπάτου Το τουρκικό μουσείο μαλλιών

Το τουρκικό μουσείο μαλλιών της Καππαδοκίας

Το τουρκικό μουσείο μαλλιών βρίσκεται στην περιοχή Avanos, στην Καππαδοκία της Τουρκίας. Από το 3.000 π.Χ., η πόλη Avanos ξεχώριζε για τα υψηλής ποιότητας κεραμικά της. Βασικότερο υλικό κατασκευής τους ήταν η λάσπη του κόκκινου ποταμού kizilirmak, του μεγαλύτερου ποταμού της Τουρκίας.

Το τουρκικό μουσείο μαλλιών εκπλήσσει τον επισκέπτη με τη μεγάλη ποικιλία πλεξούδων μαλλιών που φιλοξενεί. Βρίσκεται κάτω από το μαγαζί ενός Τούρκου κεραμοποιού. Αυτή η έκθεση δημιουργήθηκε, σχεδόν, κατά τύχη. Όμως, σήμερα απαριθμεί 16.000 πλεξούδες μαλλιών από γυναίκες που επισκέφτηκαν την πόλη.

Η όψη του μουσείου είναι ιδιαίτερη. Κι αυτό γιατί όλοι οι τοίχοι, η οροφή, καθώς και σχεδόν όλες οι επιφάνειες είναι καλυμμένες με μαλλιά. Έτσι, το θέαμα φαντάζει σχεδόν μακάβριο. Προχωρώντας μέσα στο μουσείο, ο επισκέπτης βλέπει ότι κάθε πλεξούδα συνοδεύεται από ένα σημείωμα με το όνομα και τη διεύθυνση της επισκέπτριας που προσέφερε τα μαλλιά της.

Το τουρκικό μουσείο μαλλιών κι η δημιουργία του

Το τουρκικό μουσείο μαλλιών είναι ιδιωτικό. Συγκεκριμένα, ανήκει στον Τούρκο Chez Galip. Ο ίδιος ήταν κι ο δημιουργός του μουσείου. Εμπνεύστηκε τη δημιουργία του από την κίνηση μιας φίλης του. Η συγκεκριμένη, πριν φύγει για πάντα από την πόλη Avanos, θέλοντας να του αφήσει ένα ενθύμιο της φιλίας τους, του δώρισε μια πλεξούδα από τα μαλλιά της. Ο Chez Galip την τοποθέτησε στο μαγαζί του, μαζί με το συνοδευτικό σημείωμα.

Από εκείνη την ημέρα, οι γυναίκες που επισκέπτονταν το μαγαζί του, αυθόρμητα άφηναν και το δικό τους ενθύμιο. Πράγματι, έκοβαν μια πλεξούδα από τα μαλλιά τους κι εκείνος την κρεμούσε στον τοίχο του μαγαζιού του.

Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη. Φυσικά, οι επισκέπτριες δεν είναι υποχρεωμένες να δωρίσουν τα μαλλιά τους. Όμως, στην περίπτωση που το επιθυμούν, ψαλίδι, χαρτί και στυλό είναι στη διάθεσή τους. Επίσης, όποια γυναίκα το κάνει, μπορεί να είναι τυχερή και να κερδίσει ένα ταξίδι. Στις τυχερές νικήτριες, ο κεραμοποιός χαρίζει μια εκδρομή στην Καππαδοκία.

Έχει καθιερωθεί δυο φορές το χρόνο, τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο, οι πρώτοι πελάτες που το επιθυμούν, να αγοράζουν ένα προϊόν από το μαγαζί του Galip και μπορούν να διαλέξουν ακόμη και 10 πλεξούδες μαλλιών από το μουσείο.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.