Εθνική ημέρα των Sami

Σχολές Καπάτου Εθνική ημέρα των Sami

Εθνική ημέρα των Sami – Samernas nationaldag

Η εθνική ημέρα των Sami γιορτάζεται στις 6 Φεβρουαρίου. Η εθνική ημέρα των Sami ονομάζεται Samernas nationaldag. Ο εορτασμός ξεκινάει, ήδη, από τις 3 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, οι Sami ζουν στη Λαπωνία, στα βάθη του βορρά της Σουηδίας.

Όποιος επιθυμεί να ζήσει από κοντά αυτήν την εμπειρία, μπορεί να επισκεφτεί την χειμερινή αγορά του Jokkmokk. Πρόκειται για μια κωμόπολη, που βρίσκεται στην καρδιά της σουηδικής Λαπωνίας και αριθμεί περίπου 3.000 κατοίκους. Επίσης, είναι πολύ γνωστή γιατί φιλοξενεί τη μεγάλη αγορά των Sami, που έχει παράδοση 400 χρόνων.

Την εθνική ημέρα των Sami ακούγεται επίσης ο Εθνικός τους ύμνος. Ο ύμνος αυτός ονομάζεται «Sami soga lávlla». Πρόκειται για ένα ποίημα γραμμένο στο δικό τους γλωσσικό ιδίωμα, από τον Isak Saba (1875-1921), που μελοποιήθηκε από τον Arne Sörlie. Από το 1986, έγινε ο εθνικός ύμνος όλων των Sami.

Την εθνική ημέρα των Sami κυριαρχεί παντού η σημαία του λαού. Τα χρώματα και τα σύμβολα της σημαίας τους αντικατοπτρίζουν τη ζωή τους. Πράγματι, το πράσινο είναι η ανάπτυξη, η φύση, που είναι βασικό στοιχείο για την ύπαρξή τους. Το μπλε είναι το νερό, το ελιξίριο της ζωής. Το κόκκινο είναι η φωτιά που συμβολίζει τη ζέστη και την αγάπη. Το κίτρινο είναι ο ήλιος που συμβολίζει τη μακροζωία. Τέλος, ο κύκλος συμβολίζει την πνευματικότητα που ενώνει τα 4 κράτη της Σκανδιναβίας.

H εθνική ημέρα των Sami κι η αγορά τους

Η μεγάλη αγορά των Sami περιλαμβάνει χειροποίητα αντικείμενα για τους άντρες, όπως μαχαίρια και κούπες κατασκευασμένα από κέρατα ταράνδου. Επίσης, στην αγορά αυτή βρίσκεις χειροποίητα είδη για τις γυναίκες. Για παράδειγμα ρούχα, καθώς και πολύχρωμα υφάσματα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα τα είδη φέρουν τη σφραγίδα «duodji». Δηλαδή, το σύμβολο που δηλώνει ότι τα αντικείμενα και η επεξεργασία τους πηγάζουν από την μακρόχρονη παράδοση των Sami.

Η εθνική ημέρα των Sami είναι μια γιορτή για ολόκληρο το λαό αυτό. Η γιορτή περιλαμβάνει χορούς, μουσική από διάφορα συγκροτήματα και το φεστιβάλ του ταράνδου. Στους πάγκους προσφέρεται φαγητό μαγειρεμένο σύμφωνα με την παράδοση των Sami, ζεστά ποτά όπως το Glogg, ποικιλία γλυκών και τοπικών προϊόντων.

Τέλος, σίγουρα αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς και το μουσείο των Sami που βρίσκεται στην πόλη Jokkmokk και ονομάζεται «Άjtte Museum».

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα σουηδικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online σουηδικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=5ms-pTeAB6Y

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.