Η παραδοσιακή ribollita

Σχολές Καπάτου Η παραδοσιακή ribollita

Η παραδοσιακή ribollita της Τοσκάνης

Η παραδοσιακή ribollita είναι ένα πιάτο της περιοχής της Τοσκάνης. Πρόκειται για ένα φτωχικό πιάτο, χωρίς ιδιαίτερα υλικά, κάτι σαν την ελληνική φασολάδα.

Την παλιά εποχή, οι χωρικοί της Τοσκάνης ετοίμαζαν την παραδοσιακή ribollita κάθε Παρασκευή. Και τη μεθεπόμενη ημέρα την έβραζαν άλλη μια φορά και τη ξανασέρβιραν στο τραπέζι. Έτσι ακολουθούσαν τον κανόνα ότι τίποτε δεν πάει χαμένο.

Βασικά, τότε ήταν τέχνη να βράζουν αυτή τη σούπα μια ή δυο φορές. Συγκεκριμένα την Παρασκευή, μια που η φτώχεια της εποχής και η καθολική θρησκεία επέβαλαν την αποχή από την κατανάλωση κρέατος ή λαρδιού. Μάλιστα, σε μερικές περιοχές απείχαν ακόμη και από τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Μπορούσαν να φάνε μόνο ψωμί, λαχανικά, ζυμαρικά ή την τοπική polenta.

Την Παρασκευή μαγείρευαν λοιπόν άφθονες σούπες, με βασικά υλικά τα όσπρια και τα λαχανικά, σούπες που θα μπορούσαν να διατηρηθούν μέχρι την Κυριακή. Εκείνη την ημέρα ξανάβραζαν τη σούπα, προσθέτοντας αυτή τη φορά υπολείμματα μπαγιάτικου ψωμιού, που έμενε από τα τραπέζια των ευγενών, ή από τους φούρνους της περιοχής.

Η παραδοσιακή ribollita και οι φεουδάρχες

Βασικά, οι φεουδάρχες της εποχής, κατά τη διάρκεια των γευμάτων τους με τους ευγενείς, κατανάλωναν ψητό κρέας. Μάλιστα, το σέρβιραν πάνω σε ψωμί (focaccia) χωρίς αλάτι και μαγιά. Αυτό λοιπόν το ψωμί χρησίμευε σαν πιάτο. Δε συνήθιζαν να το τρώνε στο τέλος του γεύματος και το προσέφεραν στους υπηρέτες. Αυτοί με τη σειρά τους το έβραζαν έτσι ξερό όπως ήταν μαζί με τη ribollita, για να γίνει πιο γευστική.

Έτσι, η βραστή ribollita είναι ένα αντιπροσωπευτικό πιάτο της κουζίνας της Τοσκάνης.

Τα χαρακτηριστικά υλικά της είναι το μαύρο λάχανο της Τοσκάνης, τα φασόλια και το μπαγιάτικο ψωμί. Μάλιστα, το μαύρο λάχανο πρέπει να έχει καεί από τον πάγο, για να είναι μαλακά τα φύλλα του στο βράσιμο της ribollita. Όσον αφορά στα φασόλια, είναι τα ονομαζόμενα «cannellini», ξερά, άσπρα φασόλια, που τα έβαζαν στο νερό όλη τη νύχτα. Το δε ψωμί είναι άζυμο και ανάλατο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις μέρες μας, η παραδοσιακή ribollita σερβίρεται και με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Μια φτωχική συνταγή, που ανοίγει όμως την όρεξη.

Buon appetito!

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Incontri nuovi και In pratica, καθώς και τα βοηθητικά Verbi και Preposizioni.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=E6-qDprGBcw

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.