Η Amália Rodrigues

Σχολές Καπάτου Η Amália Rodrigues

Η Amália Rodrigues, η βασίλισσα του Fado

Η Amália Rodrigues θεωρείτο η βασίλισσα του Fado. Όταν η Amália Rodrigues απεβίωσε, το 1999, σε ηλικία 79 ετών πένθησε όλη η χώρα. Ο πορτογαλικός τύπος τόνισε το γεγονός ότι «χάθηκε η εθνική φωνή» της Πορτογαλίας κι ένα κομμάτι της ιστορίας της.

Η Amália Rodrigues άρχισε να γίνεται γνωστή στα 18 της, όταν διακρίθηκε σ’ ένα διαγωνισμό fado. Με την αυθεντική της φωνή, βοήθησε το fado να βγει από τα μισοσκότεινα καταγώγια του λιμανιού της Λισσαβόνας. Κατάφερε να μαγέψει ακόμα και την ελίτ της χώρας. Κι έτσι το fado, πράγματι, έγινε «εθνικό» μουσικό είδος για την Πορτογαλία. Με τα κονσέρτα στο Olympia του Παρισιού, τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη και το Τόκιο ήρθε και η διεθνής αναγνώριση τόσο για την ίδια όσο και για το fado.

Η Amália Rodrigues κι η καριέρα της

Σημείο καμπής στην καριέρα της Amália Rodrigues ήταν η γνωριμία της με τον Γάλλο μουσικοσυνθέτη Alain Oulman, ο οποίος συνέθεσε κομμάτια fado κυριολεκτικά κομμένα και ραμμένα στη φωνή της. Ο Alain Oulman, εμπνεόμενος από την αυθεντικότητα της φωνής της Amália Rodrigues, προσέθεσε νέες μελωδίες, γεμάτες πλούτο και αρμονία. Με τον τρόπο αυτό, απελευθέρωσε το παραδοσιακό fado από τις απλά δομημένες ηχητικές γραμμές και το ανύψωσε σ’ αυτό που στα πορτογαλικά ονομάζεται «fado canção».

H Amália Rodrigues, παρά τις μεγάλες της επιτυχίες και τη διεθνή της καταξίωση, παρέμεινε σε όλη της τη ζωή «το παιδί του λαού». Πιστή στα αισθήματά της και βαθιά θρησκευόμενη. Αυτός ήταν κι ο λόγος που την περίοδο του καθεστώτος Salazar ήταν συχνά το τιμώμενο πρόσωπο σε δεξιώσεις. Η ίδια αποδεχόταν, τις περισσότερες φορές, αυτές τις προσκλήσεις χωρίς, όμως, να προβαίνει σε πολιτικές δηλώσεις. Μάλιστα, οι στίχοι του τραγουδιού «Abandono», για την κατάσταση στις φυλακές και για τους φυλακισμένους λογοκρίθηκαν και, ήταν η αφορμή για την απέλαση του Alain Oulman από την Πορτογαλία.

Με τον θάνατο της Amália Rodrigues, πράγματι χάθηκε μια μεγάλη φωνή της Πορτογαλίας. Σχεδόν ταυτόχρονα όμως, εμφανίστηκε μια νεότερη γενεά ερμηνευτριών του fado που συνεχίζουν επάξια την βαρυσήμαντη κληρονομιά που άφησε πίσω της η βασίλισσα του fado.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα. Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών

Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15). Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=P3Zxat7aj30

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.